560 лева е абсолютно непосилна заплата!

2
Най-ниската минимална заплата в ЕС е нашата. Това кара хората да бягат в чужбина, обяснява Росица Радоева
Най-ниската минимална заплата в ЕС е нашата. Това кара хората да бягат в чужбина, обяснява Росица Радоева Видео: BULGARIA ON AIR

Стартова заплата от 7 000 лв. за IT специалист!

Гладът за такива кадри се оказва най-сериозен. Търсене има и за работници за предстоящия летен сезон – там проблемът е, че възнагражденията не привличат кадри.  

"Много международни компании навлязоха в България. Високите заплати от 7-14 хиляди лева са за старши специалисти. Да, има такива заплати в България. Минималната работна заплата (МРЗ) се повиши на 560 лв. Това е абсолютно непосилна заплата. Най-ниската в ЕС е нашата. Това кара хората да бягат в чужбина. Все повече хора търсят работа чрез препоръки. На пазара все повече хора използват "дизайнерски" автобиографии, за да кандидатстват за работа. В бъдеще "меките умения" ще имат повече значение", обясни Росица Радоева, мениджър на сайта rabota.bg,  предава Bulgaria ON AIR.

Според икономиста от КНСБ Любослав Костов високите заплати, подобни на тези за старши IT специалисти, са все още изключение. 

"Надявам се статистиката да расте. Разходите на работодателите за 1 час работа са в пъти повече в сравнение с еврозоната. Има голямо несъответствие между това, което се преподава в университетите и това, което се търси от работодателите. Хората си търсят работа чрез познати и чрез онлайн платформи. Все повече хора работят в сектор "Услуги". Все повече хора работят за малко пари", уточни той. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари