Партиите свиха разходите за медийна реклама

0
Политическите сили харчат по-малко за предстоящия вот на 9 юни
Политическите сили харчат по-малко за предстоящия вот на 9 юни Снимка: БГНЕС

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ''Възраждане'' са инвестирали около 70% от всички средства за медийна реклама до момента

В първите 10 дни от кампанията 16 участници са похарчили общо 587 357 лв. Това са средствата, отчетени за двата вида избори – за ЕП и за Народно събрание. Така се оказва, че разходите за медии на участниците са значително по-малко от тези, инвестирани в кампаниите през последните години.

Това става ясно от мониторинга на медийната реклама по време на предизборната кампания, изготвен от Института за развитие на публичната среда и публикуван в платформата ''Отворен парламент''. В него са включени официалните страници на 39 национални и регионални медии – 9 телевизии, 3 радиостанции, 11 вестника и 16 информационни сайтове и агенции, пише вестник "Сега".

Най-много средства за реклама са отделили парламентарно представените формации. Първи са ГЕРБ-СДС със 173 192 лв. Следват ги бившите им некоалиционни партньори от ПП-ДБ със 125 106 лв. и ''Възраждане'' с вложени 109 099 лв. Трите формации са инвестирали около 70% от всички средства за медийна реклама до момента.

Основната част от разходите на ''Възраждане'' е насочена към ТВ Евроком – 83 334 лв. или 76%. При ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ наблюдаваме по-равномерно разпределение на средствата към различни медии – електронни, печатни и онлайн.

В първите 10 дни от кампанията най-много средства е привлякла обществената БНТ – 138 767 лв., следвана от телевизия Евроком – 137 204 лв. и вестник 24 часа – 68 283 лв.

От двете големи частни телевизии у нас – bTV и Нова ТВ, само първата е обявила един договор за отразяване с ДПС на стойност от 1 600 лв. И в последните кампании наблюдавахме тенденцията споразуменията, сключвани с двете телевизии, да се увеличават в седмицата преди изборния ден.

Направена е проверка и на разходите, заделени от политическите формации в най-разпространената социална медия у нас – Фейсбук. Данни от последните кампании показват, че партиите в голяма степен залагаха на промотиране на предизборните си послания именно там.

В първите дни на кампанията (периода 12-18 май) от парламентарно представените партии за спонсорирано съдържание във Фейсбук най-много средства са отделили от официалните страници на коалицията ПП-ДБ – 19 636 евро, следвани от ИТН – 4 100 евро и ''Възраждане'' с 67 евро.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари