ПП-ДБ пусна жалба срещу ГЕРБ за използване на деца в предизборната кампания в Казанлък

3
Общинската избирателна комисия остави сигнала без разглеждане
Общинската избирателна комисия остави сигнала без разглеждане Снимка: Facebook

Общинската избирателна комисия остави сигнала без разглеждане

Коалиция „Продължаваме промяната –Демократична България“ внесе днес жалба в Общинската избирателна комисия – Казанлък относно съмнения за нарушаване на Закона за закрила на детето от ПП ГЕРБКазанлък в хода на предизборната кампания.

Според жалбоподателите, от партията управляваща общината вече 12 години, са си позволили да нарушат закона, въвличайки деца в заснимането на снимков и видео материал с политическа цел. Сигналът на ПП – ДБ е относно организирано състезание с награждаване на победителите – деца, от страна на партията, в рамките на анонс на политически намерения за изграждане на велоалея между две населени места на територията на общината.

„Ние не можем да повярваме, че това е партия с опит, която не познава закона. Или го познава, но си мисли, че ще мине незабелязано и без последствия недопустимото използване на деца в предизборна кампания?“, коментират кандидатите за общински съветници на Казанлък от Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, цитирани от Kazanlak.com.

Сигналът на коалицията, подаден два часа преди тазвечершното заседание, ОИК в Казанлък остави без разглеждане.

Според коалицията ПП – ДБ, от ПП Герб са помолили изрично местните електронни издания светкавично да свалят от платформите си снимките с непълнолетни лица, които са предмет на подадената жалба за нарушение на Закона за закрила на детето.

По този повод, след произнасянето на ОИК, Васил Томов - кандидат за общински съветник от коалицията бе категоричен, че лично той ще се бори до край срещу несправедливостта и прилагането на двойни стандарти в отношението към закона и политическите партии. Според кандидатите от неговата листа, становището на ОИК е такова, защото: “когато те са погледнали в тези сайтове, за които става дума в жалбата, снимките на деца вече са били свалени“.

От коалиция ПП – ДБ се обръщат към гражданите с призив за самостоятелна гражданска проверка по случая: „Уважаеми казанлъчани, напишете сега в търсачката google.com израза:“вело поход Ясеново“, след това оставете да ви се покажат изображения и ще видите, че те са там!“, алармират от коалицията. Според тях, тази проверка е много лесна и бърза операция, която членовете на ОИК, вероятно, не са могли да извършат.

Съгласно текста на цитираната от жалбоподателя разпоредба на чл.11, ал.4 от Закона за закрила на детето: „Всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности.“

От коалицията смятат, че: „очевидно ОИК не е поискала да направи проверката докрай, за да установи нередността“.

От ПП – ДБ още се питат, как преди заседанието снимките и видеото са внезапно изчезнали и си отговарят: “Можем лесно да се досетим“.

В крайна сметка, ОИККазанлък реши: Оставя без уважение сигнала за нарушение на правилата за предизборна агитация и отказва да образува административно-наказателно производство. „Всички материали са запазени и е възможно да бъдат показани, но от ОИККазанлък не пожелаха да се запознаят, да извършат проверка и оставиха казуса без разглеждане, контрира жалбоподателят.

От коалицията напомнят, че историята в интернет оставя следи и недоумяват, как останалите членове на ОИК, които не са свързани с герб, изразяват становище, което поражда съмнения за действия в интерес на управляващата Казанлък в продължение на 12 години, една партия.

"Коалиция ПП - ДБ в Казанлък разполага със снимков и видеоматериал, доказващ твърденията за нарушение на Закона за закрила на детето по време на организирано от ПП ГЕРБ състезание между селата Шейново и Ясеново на 21 октомври“. От коалицията няма да покажат лицата на въвлечените непълнолетни, но могат да предоставят изображенията на съответните органи, ако бъдат надлежно поискани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    6
    Harry
    Нямат си друга работа.....
  • 0
    5
    Ники
    ееее, айде сега, понеже те не са се сетили....
  • 0
    4
    Диди
    Те само жалби и мрънкания, друго не могат
  • 3
    3
    pi ar sevi
    Всичкото наши платени гласоподаватели от ромските махали да бъдат впрегнати в кампанията, че вече съвсем ще отечем в канала и нашия Тиквуний Банкянски няма да може да пълни чекмеджетата с кюлчета и пачки евро за коврата и копилето в Барселона!
  • 5
    2
    Arsenal
    За герб Казанлък има отделен казан в ада. Две другарки директорки на училища не са спирали да го правят това. В училищата се раздават предизборни материали.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари