Парламентът с радост създаде лост за натиск върху медиите

0
Депутатите единодушно симулираха, че създават прозрачност на медийната среда
Депутатите единодушно симулираха, че създават прозрачност на медийната среда Снимка: БГНЕС

Депутатите от ГЕРБ, "Обединените патриоти" и ДПС единодушно симулираха, че създават прозрачност на медийната среда, като неглижираха факта кой е основната причина за пропадането на България на 111-о място в класацията за свободата на словото на "Репортери без граници".

С голямо мнозинство те гласуваха законопроекта на депутатите от ДПС: Делян Пеевски, Йордан Цонев, Велислава Кръстева и Хамид Хамид, с който ще се въведат регулации, удобни за разправа единствено с независими медии. Антикорупционната комисия също даде зелена светлина наскоро, като не откри конфликт на интереси на депутата, който е и издател, пише Вестник СЕГА.

Промените в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения предвиждат да се декларира всяко получено безвъзмездно финансиране, размерът му и основанието, както и данни за този, който го е предоставил. Това е абсолютно безсмислена мярка, тъй като тази информация е публична. С нея ще се симулира дейност, че уж ще се постигне повече прозрачност, докато в същото време законът няма да изкара на светло средствата в медийната група на депутата и свързаните с него лица, защото няма да се осветлят например банковите кредити, с които се финансират изданията. 

Задължението да се публикува информация за действителния собственик ще важи не само за печатните издания, но и за онлайн медиите и агенциите, телевизиите и радиата. Други промени са свързани с разпространителите на печатни издания, които трябва да декларират в Министерството на културата информация за действителния собственик и броя обекти за продажба на дребно, които използват в търговската си дейност. Тези мерки по-скоро имат за цел да изчистят образа на монополиста на медийния пазар и няма да допринесат с нищо за прозрачността, но ще бъдат удобен предлог за натиск върху независимите медии

Повечето партии много харесаха закона, само БСП - не, а "Воля" се въздържа. Вносителят Пеевски не се появи в парламента, където не е виждан от година. Вежди Рашидов влезе в ролята на адвокат на закона - на него не трябвало да се гледа като на "Закона Пеевски", а като дело на всички партии. Стана ясно, че правителството вероятно ще се откаже от своя проект и ще вкара всичките си идеи в този на Пеевски между първо и второ четене, заради което срокът за предложения бе удължен до максимално възможния от четири седмици. Кабинетът планира контролен държавен орган да налага глоби на медиите. 

Рашидов страстно се ожали от това, че не го канили често по БНТ, която според него трябва да е в услуга на управляващите. Той призова засилването на регулациите в журналистическата дейност да става с твърда ръка, но внимателно. "Отвънка има едни хора, които такъв вой ще нададат за свободата на словото. Имало е случай, когато на журналист му казват, че ушите му са големи, а той вика: "Нарушавате свободата на словото."

Председателят на групата на "Обединените патриоти" Волен Сидеров също защити проекта на Пеевски с думите, че е "нещо добро за здравето на обществото". Единствен Антон Кутев от БСП заяви от трибуната, че ще гласува против законопроекта. "Неприемането на този законопроект обслужва всички онези, които произвеждат фалшивите новини", заяви Цонев.   

ПРОБЛЯСЪЦИ

"Един от основните проблеми на демокрацията е смесването между политиката и бизнеса. Няма как да убедя българските граждани и моите избиратели, че Делян Пеевски не е символ на това смесване. Неговите въздействия върху политическата система са много по-големи, отколкото са неговото присъствие (по-скоро - формалното му неприсъствие) в парламента. Този законопроект е следващата крачка към разграждане на държавността. С него ние казваме на гражданите, че има хора, които могат да правят каквото си поискат. Една от целите на този закон е изсветляване на имиджа на Пеевски. С неговия подпис законопроектът става изнасилване на общественото мнение. Той става опит да се покаже на цяла България: "Хора, вие нищо не може да ми направите."

Антон Кутев, БСП

"Ако ще се занимавате с произхода на средствата на този или онзи, това е капитална грешка. Страшно смесване на функциите и влизане в роля, в която влизат някои наблюдатели, медии и политици от други партии. Ако вашето твърдение е вярно, трябва моментално да се изгони Доналд Тръмп от американската политика, защото той е един от най-богатите хора. Трябва да зачеркнем и кариерата на Силвио Берлускони."

Йордан Цонев, ДПС

"Пеевски е един от вносителите. Името на вносителя не ни интересува, който има проблем с него, да излезе зад ъгъла и да го реши."

Волен Сидеров, "Атака"

"Сега една медия спокойно може да каже, че аз съм "мултак". Не, аз никога не съм работил в "Мултигруп". Бях приятел на Илия Павлов и още му слагам цветя. Само че съм направил извадка от Беров досега колко от БСП близахте чиниите на Илия Павлов."

Вежди Рашидов, ГЕРБ

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари