Отиде си актьорът Хелмут Бергер

1
Смъртта му е настъпила в четвъртък в Залцбург "спокойно, но внезапно"
Смъртта му е настъпила в четвъртък в Залцбург "спокойно, но внезапно" Снимка: Фейсбук

Смъртта му е настъпила в четвъртък в Залцбург "спокойно, но внезапно"

Актьорът Хелмут Бергер, известен с участието си във филми на италианския режисьор Лукино Висконти, почина на 78-годишна възраст, писа електронното издание на "Варайъти", като цитира съобщение на мениджърската му агенция.

Смъртта му е настъпила в четвъртък в Залцбург "спокойно, но внезапно", се казва в съобщението, предаде БТА.

Бергер е една от звездите на европейското кино през 60-те и 70-те години на миналия век. Получава този статут, като участва в няколко филма, режисирани от Висконти, негов интимен партньор. Сред тях са "Прокълнатите", "Лудвиг", като ролите са създадени специално за Бергер, а продукциите са изключително успешни, харесани са от критиката и са отличени с награди.

Хелмут Бергер е номиниран за награда "Златен глобус" за филма "Прокълнатите". Продукцията е номинирана и за "Оскар" за най-добър сценарий през 1970 г.

Роден като Хелмут Щайнбергер в австрийския курортен град Бад Ишъл през 1944 г., Бергер учи актьорско майсторство в Лондон, след което заминава за Италия. Там се запознава и започва връзка с режисьора Лукино Висконти, който е почти 40 години по-възрастен от него. Той му дава първата филмова роля - в комичната антология "Вещиците", а по-късно го ангажира и за "Прокълнатите" от 1969 г.

Извън сътрудничеството си с Висконти, австриецът има дълга, но в известна степен непостоянна кариера, като години наред се бори с наркотичната и алкохолната зависимост, припомня "Варайъти".

През 1970 г. Бергер се снима в наградения с "Оскар" шедьовър на Виторио де Сика "Градината на Финци-Контини", а през същата година е поканен и за главната роля в италианската версия на "Дориан Грей" по творбата на Оскар Уайлд. Франсис Форд Копола пък го кани за "Кръстникът 3". Хелмут Бергер се снима редом до Елизабет Тейлър, Хенри Фонда, Бърт Ланкастър и други.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари