От какво се оплакаха русенци на депутати от „Продължаваме промяната“

4
Народните избраници се ангажираха да се направят конкретни проверки по случаите
Народните избраници се ангажираха да се направят конкретни проверки по случаите Видео: Русе Медиа

Народните избраници се ангажираха да се направят конкретни проверки по случаите

Изнесена приемна, на която да се чуят русенци и техните проблеми, направиха днес председателят на Парламентарната комисия по регионална политика Настимир Ананиев, членове на комисията и депутатите от „Продължаваме промяната“ в Русе Рена Стефанова, Калин Иванов и Димитър Недялков.

Оказа се, че интересът на русенци е бил много голям и са дошли повече хора от записалите се предварително. „Искаме да чуем гражданите по конкретни проблеми, свързани с регионална политика, със Закона за устройство на територията, но не само. Всеки има някакъв проблем, за който идва и споделя. Днес няколко от проблемите, които бяха споделени, са свързани със Закона за устройство на територията/“, каза Настимир Ананиев пред камерата на Русе Медиа.

Част от оплакванията са били свързани с незаконно строителство и липсата на действия, особено след заповед за събаряне. Депутатите са се ангажирали да се направят конкретни проверки по случаите. Жена е дала предложение за промяна в режима за адресна регистрация – когато има нов собственик на имота, той да може да отпише всички адресно регистрирани на съответния адрес. Това би могло да бъде включено като предложение за промяна в ЗУТ.

Повдигната е била и темата за публичния регистър на зелени системи, какъвто по закон трябва да има във всяка община, но почти навсякъде липсва. Така никой не може да провери къде се води съществуването на дървета и дали е законосъобразно премахването им, как е извършено то, дали е станало по процедура. Предстои проверка за съществуването на такива регистри.

Депутатът Димитър Недялков, който е член на комисията по труда, социалната и демографската политика, сподели, че с граждани е обсъдена възможността за актуализация на пенсиите и промяна в системата на обществено осигуряване.

Обсъдиха се много широк спектър от теми – от регионална политика до местни проблеми и желания на гражданите на град Русе. Надявам се и смятам, че нашите съграждани ще бъдат чути и ние ще направим всичко възможно проблемите да се обсъдят и на следващо ниво, за да се вземат адекватни решения по тях“, подчерта той.

Настимир Ананиев коментира още, че застава твърдо зад намаляване броя на общините в България. Това е свързано както с намаляване на населението, така и с икономическата активност на гражданите и възможността да се кандидатства директно пред ЕС по европейски програми.

Той коментира принципно и въпроса с администрацията, която ще се оптимизира. „Намираме на много места звена, които не правят абсолютно нищо. Не говорим само в областни управи, а и в министерства, в държавни дружества, в държавни предприятия, общински предприятия, дирекции. Едни дирекции, които са направени само да трудоустрояват хора. Твърдо против сме това нещо, защото се харчи държавен ресурс. Когато се проверява качеството на услугата се оказва, че всички се оплакват. С една дума – хем има хора, хем нищо не се прави и нямаме добро качество на услугата“, каза още Ананиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    3
    Стига демагогия...
    Хората сякаш искат да бъдат баламосвани – дали това не е тяхното несъзнавано докрай отмъщение, за да прогние по-бързо всичко онова, в което са омотани. Мнозинството обикновени хора не храни никакво уважение към повечето от институциите. Парламента има срамно ниска, направо нищожна репутация – обаче това не прави впечатление на никого.
  • 4
    2
    Сашо
    Браво !
  • 2
    1
    Абе
    Пълни идиоти
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари