Ортопед обясни кои са най-вредните летни обувки

0
Чехлите са плажни обувки и не са предназначени за постоянно носене
Чехлите са плажни обувки и не са предназначени за постоянно носене

От всички видове летни обувки най-вредни за краката са джапанките, равните сандали, балерините и обувките с висок ток

Това каза травматологът-ортопед Юрий Коромислов, пише Actualno.com

В интервю той отбелязва, че чехлите са плажни обувки и не са предназначени за постоянно носене. При тях ходилото не е фиксирано, което може да причини нараняване. Плоската твърда подметка допринася за бързата умора на краката, обяснява специалистът.

По същата причина равните сандали и обувки не трябва да се носят често. Факт е, че плоската подметка е лишена от омекотяване и опора за сводовете на стъпалото. Такива обувки не абсорбират ударите при ходене, което води до болки в ставите и краката.

В същото време Коромислов включва обувките на висок ток в категорията на най-опасните обувки. Според него ток, по-висок от четири сантиметра, пренася тежестта на тялото върху предната част на краката, което може да причини силна болка. А продължителното носене на такива обувки може да доведе до деформация на стъпалото от типа „кокал“. Ортопедът нарече тока до четири сантиметра безопасен за здравето на краката.

Някои затворени обувки също трябва да се третират с повишено внимание. Говорим за модели маратонки и кецове с равна подметка. Носенето им може да доведе до прегряване на краката и да провокира развитието на инфекция, заключи Коромислов.

Лекарят назова и обувките, които не трябва да се носят след 30 годишна възраст. Изборът на обувки обаче трябва да се прави, като се вземат предвид възрастта и възможните последици за здравето.

Медик обясни, че популярните сред мнозина маратонки заради плоските си подметки често причиняват развитие на плоскостъпие. В такива обувки "сводът на стъпалото се изравнява, стъпалото се разтваря". Освен това честото носене на маратонки се отразява негативно на големите кръвоносни съдове и гръбначния стълб.

След 30 години носенето на такива обувки се препоръчва напълно да се изключи. При младите хора връзките са доста еластични, а тялото има добре развити компенсаторни и резервни механизми. С настъпването на определена възраст обаче се появява скованост на връзките и ставите.

Експертите съветват след 30 години да се носят обувки с малък ток с височина три до четири сантиметра и стабилен твърд гръб. Каишките или закопчалките трябва да фиксират добре крака. В такива обувки рискът от усукване на крака е намален, позволява ви да ходите бързо и да водите активен начин на живот.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари