Обвиняем за измама на русенец отнесе 1000 лева глоба

0
Осъденият върна и 600 лева капаро за телефон, обявен за продажба
Осъденият върна и 600 лева капаро за телефон, обявен за продажба Снимка: Dunavmost

Обвиняемият е поискал от потърпевшия 600 лева капаро за телефон, обявен за продажба

Районен съдРусе наложи административно наказание глоба в размер на 1000 лв. на 42-годишния Т. Г. за това, че възбудил и поддържал заблуждение в русенец, че ще му изпрати „Айфон“ и с това му причинил имотна вреда в размер на 600 лв.

Към края на 2021 г. обвиняемият живеел в гр. Поморие и, тъй като бил финансово затруднен, решил да пусне обява в „оlx“, че продава телефон и да иска капаро за него, без реално да го изпраща. С. Ш. му писал съобщение, че желае да купи описания „Айфон 13 Про Макс 256 GB“ и да плати с наложен платеж. Т. Г. категорично отказал под предлог, че вече го бил изпращал така, но телефонът не бил взет от куриерската служба, поради което поискал капаро от 600 лв. Пострадалият се съгласил, но след получаването на сумата обвиняемият все по-рядко отговарял на телефонните му обаждания, продължавайки да измисля различни оправдания за неизпращането на стоката. Два дни по-късно С. Ш. разбрал, че е измамен и подал жалба в полицията. В хода на досъдебното производство на 19.04.2022 г. Т. Г. бил разпитан в присъствието на упълномощения му защитник и възстановил сумата от 600 лв. на пострадалия.

Четири месеца по-късно бил предаден на съд за това, че в периода 28-29.11.2021 г. с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у С. Ш., че ще му изпрати мобилен телефон марка „Айфон“, модел „13 Про Макс 256 GB“ и с това му причинил имотна вреда в размер на 600 лева, като случаят е маловажен. За такова престъпление Наказателния кодекс предвижда наказание лишаване от свобода до 1 година или пробация. Тъй като Т. Г. е пълнолетен и неосъждан, имуществената вреда е възстановена, и са налице всички останали предпоставки на чл.78а от НК, Районен съд – Русе го освободи от наказателна отговорност и му наложи административно наказание глоба в минималния по закон размер от 1000 лв.

Решението може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Окръжен съд - гр. Русе.

*Съгласно чл. 16 от НПК подсъдимият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Калоян
    И той като се засили да я плати тази глобааа... стой та гледай. Нямаше ли да е по добре... да почука малко камъни... за месец примерно.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари