Областният управител на Русе поздрави мюсюлманите за Рамазан Байрам

1
Нека светлината на празника озари делата ви!, пише Анатоли Станев
Нека светлината на празника озари делата ви!, пише Анатоли Станев Снимка: Русе Медиа

Днес започна един от двата най-големи мюсюлмански празници Рамазан Байрам

С него се слага края на свещения за мюсюлманите месец Рамадан, по време на който вярващите се въздържат от храна и напитки от ранни зори до залез слънце. По този повод областният управител на Русе Анатоли Станев отправи поздравления към мюсюлманската общност в Русе и региона. Той пожелава на мюсюлманите в областта здраве, благополучие и късмет във всяка дейност. „Нека светлината на празника озари делата ви! Бъдете винаги целеустремени и преодолявайте всяко предизвикателство с лекота! Нека сърцата ви бъдат изпълнени с любов, вяра и надежда!“, се казва в написаното от Станев. Областният управител изразява още увереността си, че Русе ще продължи да бъде пример за толерантност и уважение между религиите и културите. „Нека заедно съграждаме по-доброто утре!“, допълва още Станев.

За месец Рамадан се вярва, че тогава душите на покойниците са пуснати на свобода, заради което жените раздават пари и храна (мекици, сутляш, сладки неща). В навечерието на байрама или в самия ден на празника се раздава милостиня (зекят) на бедните.

На този празник се събират близки и познати, а младите искат прошка от възрастните.

Все още не е оповестен броят на хората с това вероизповедание у нас след преброяването в края на 2021 година, но статистиката от 2011-а сочи, че като мюсюлмани се самоопределят малко над 580 хиляди души или около 8% от населението на страната. Колкото до област Русе, този процент е малко над 12 или 28 658 души от 235 252. В община Русе самоопределите се като мюсюлмани са 12 500, а в град Русе малко над 10 100, което в проценти съответно е 7.5 и 6.7.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Минчо
    Голичък ли да ви се снима? Снимка, като снимка.
  • 3
    1
    Деливерски
    Един безплатен съвет към Областният Управител на гр.Русе, Анатоли Станев. Раздайте в редакции,сайтове и други средства за масова информация,по ведра,по жизнена, Ваша снимка,която да съответства на различните събития.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари