Нов закон за земеделските земи

0
Румен Христов: Търсим възможност да бъдат защитени интересите и на собствениците, и на ползвателите
Румен Христов: Търсим възможност да бъдат защитени интересите и на собствениците, и на ползвателите

Управляващите започват работа по изцяло нов закон за собствеността и ползването на земеделските земи, съобщи в Русе председателят на парламентарната комисия по земеделието и храните Румен Христов, цитиран от БТА.
 
По думите му сегашният нормативен акт е променян многократно и "вече е изиграл ролята си". Намерението е да се изработи кодекс, който да включи и други закони, имащи отношение към земеделските земи и така да се установят "най-сетне трайни поземлени отношения в България". 

"Търсим възможност да бъдат защитени интересите и на собствениците, и на ползвателите, като да няма ощетени", обясни Христов. 

Той даде пример със селата - постоянните жители там са предимно възрастни хора, които много пъти са  ставали жертва на спекулации на едри земевладелци. Затова целта е взаимоотношенията да са ясни - начините на подписване на договори, тяхната дългосрочност, възможността за смяна на предназначението на земята - т. нар. бели петна и общинските пътища. 

Христов допълни, че трябва да бъде решен въпросът и с единния кадастър. Идеята е да се намалят администрацията и администрирането. 

На въпрос, свързан с тютюнопроизводството в България и със субсидиите, Христов коментира, че трябва да се търси алтернатива за тютюнопроизводителите, защото ЕС е категоричен и след 2021 година държавните доплащания в този бранш ще спрат. 

"Не съм много щастлив и от факта, че тютюнопроизводителите в България получават 120 млн. лева, а Българската академия на науките - 85 млн. лева", коментира Христов. 

Той посочи, че това, което държавата отпуска като помощ за земеделието, ще бъде насочено приоритетно за зеленчукопроизводители - за полско и оранжерийно производство, за производители на картофи, за животновъдство и за овощарство.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари