Не всички болници в Русенско ще допускат свиждания

0
Всяко едно отделение ще решава как да става допускането на близки до пациенти, уточни директор на РЗИ - Русе
Всяко едно отделение ще решава как да става допускането на близки до пациенти, уточни директор на РЗИ - Русе

От вчера разрешиха свижданията при пациенти с болничен престой над 5 дни. 

Те бяха забранени през март миналата година, след като беше въведено извънредното положение заради Ковид пандемията. В понеделник служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде заповед, с която позволи на близките да посещават продължително лежащи пациенти. Тези срещи обаче могат да стават само по преценка на лекуващия лекар, който трябва да се съобрази със здравословното състояние на пациента и с риска от заразяване с COVID-19. Според заповедта на министъра при един пациент не може да се допуска едновременно повече от един посетител и всички трябва да носят маски.

Всяко едно отделение ще решава как да става допускането на близки до пациенти, уточни за Брягнюз изпълняващият длъжността директор на РЗИ - Русе д-р Искра Генева.

На този етап ние ще се придържаме към досегашното положение, без свиждане“. Това съобщи пред медията прокуристът на МБАЛ „Юлия Вревска“ в Бяла Димитър Димитров.

Подхождаме много отговорно към стационарно болните ни пациенти – заяви Димитров. - Едно от нещата, които им казваме, когато ги премаме, е, че тук хората са защитени от заразата. Ние не можем да правим тестове на всички, които идват да се срещнат с близките си, и чак след тест да ги пускаме на свиждане. Не можем да гарантираме, че само незаразени ще влязат в отделенията. Ето например вчера при нас се появи един мъж, на когото тестът за коронавирус излезе положителен, имаше и промени в белия дроб на човека. Той обаче отказа лечение в болницата и си тръгна. Ние нищо не можем да направим в такъв случай. А точно тези единични случаи след това правят масовото заразяване. Как може да се гарантира, че някой като него няма да влезе на свиждане? Освен това, болните, които лежат над 5 дена, са не повече от 15% от всички пациенти. Можем да направим компромис за единични случаи на свиждане, но няма да е практика. Само при терминалните болни пускаме по един човек и то за две-три минути“, обясни Димитров.

Да, ще има свиждане, както е описано в новата заповед, но стриктно спазвайки всички останали изисквания, които са за посещение на пациент в болницата“. Това каза Алисе Муртезова, Административен директор на УМБАЛ „Медика“. 

Тези изисквания включват посетителите да носят маски, да не се застояват дълго, физическият им контакт с пациента да е минимален. Ограниченията се налагат от обстановката, в която се намираме – сега в целия свят изключително активно се говори за новия щам тип Делта. Затова ще бъдем изключително внимателни и персоналът ни ще следи много стриктно за мерките. Поради тази причина няма да допускаме близките до леглото на лежащо болния пациент. Те ще си общуват от разстояние и няма да сядат на леглата им. А престоят им пък ще бъде минимален като време.

В терапевтичните отделения свижданията са всеки ден, а в хирургичните посещенията са в строго определени часове. Изрично напомняме на всички, че в болницата не може да се внася храна, а само вода. За пациентите в ковид отделението ни има организирана система за пренасяне на вещи, които се остават на рецепцията и се предават на болните“, уточни Муртезова.

От ръководствата на КОЦ-а и Тубдиспансера също потвърдиха, че ще разрешат свижданията, но спазвайки абсолютно всички противоепидемични мерки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари