Опашки от желаещи за имунизация се вият пред пунктовете в Русе

1
Има наплив и за антигенни тестове / снимката е илюстративна /
Има наплив и за антигенни тестове / снимката е илюстративна / Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

Антиваксъри раздават листовки с невярна информация за ваксините

Опашки от желаещи за имунизация срещу коронавирус има пред лечебни заведения и пунктове в Русе.

Това коментира изпълняващият длъжността директор на Регионалната здравна инспекция в града д-р Искра Генева, цитирана от БТА.

Опашки има и за антигенни тестове.

По думите на д-р Генева това е ефект от заповедта на министъра на здравеопазването, която е в сила от днес.

В Русенско само през вчерашния ден са поставени 404 ваксини. От тях осем са на деца на възраст между 12 и 18 години.

Административният директор на лечебни заведения "Медика" Алис Муртезова коментира, че ако преди заповедта през пункта за ваксинация са преминавали средно по 50-60 души, то през вчерашния ден имунизираните са били 140, а днес до 10.30 часа ваксина са получили 40 души. "Работя като шофьор и ми е нужен сертификат. Ако не беше заповедта, щях да се ваксинирам по-късно, защото съм преболедувал", каза 45-годишният Светлин Георгиев, който изчакваше реда си пред пункта за имунизация.

На опашката се бе наредила и 20-годишна жена, която обясни, че не се ваксинира заради заповедта, но по-рано не е имала възможност и по тази причина решила да е днес.

48-годишният Герасим Атанасов, който е охранител в голям търговски център в Русе, също бе сред желаещите да се ваксинират.

"Ако трябва да бъда честен, досега изпитвах определени резерви срещу ваксинацията. Имунизирам се основно заради заповедта, защото има проблем с достъпа до работното ми място. Отделно, ще бъде възпрепятстван да отида на заведение", каза мъжът.

Муртезова обясни, че подкрепя заповедта, но според нея "кризи не се управляват по този начин - от днес за утре".

"Кризи се управляват със стратегия и това трябваше да се случи много по-рано. Сега това напряга лечебните заведения. Приемаме повече пациенти с коронавирус, както и такива с постковидни синдроми, а в същото време трябва да осигурим допълнителни екипи за ваксиниране и за антигенни тестове", каза Муртезова.

Тя обясни, че тази сутрин пред лечебното заведение е имало и антиваксъри, които са раздавали на хората листовки с невярна информация за ваксините.

Муртезова коментира, че по-малко от 20 на сто от служителите в болницата не са ваксинирани, като голяма част от тях били с автоимунни заболявания, други имали антитела, тъй като са преболедували наскоро, а единици били нежелаещите да се имунизират.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук