Моята мечта за моята община!

0

„Моята мечта за моята община“ беше темата на детската кръгла маса, която се проведе на 01.06.2016 година от 14.00 часа в Зала 1 на Областна администрация Русе.

Организатор на инициативата, посветена на Деня на детето, е Областна администрация, а Регионалният инспекторат по образование – Русе, като основен партньор, оказа пълна подкрепа за успешното ѝ реализиране.

Заместник областният управител на Област Русе – Станимир Станчев, поздрави малките, големи и пораснали деца с Международния ден на детето. „Вие сте основоположниците на една модерна, нова и красива България“, каза той на малчуганите.

По време на събитието децата бяха в ролята на общински посланици на добра детска воля в областния център. Те бяха овластени и представиха своите конкретни предложения за по-качествено управление на родната им община и превръщането ѝ в по-добро място за живеене.

Отборите от малките 7 общини – Борово, Бяла, Ветово, Две могили, Иваново, Сливо поле и Ценово се бяха подготвили много старателно и представиха по атрактивен начин своите виждания. Всеки един от тях с нескрита гордост описваше природно-историческото богатство и културно-историческото наследство на своята община.

От друга страна, бяха посочени такива проблеми, като не добре поддържана пътна инфраструктура, липса на канализация, недостатъчно детски площадки, липса на плувни басейни, дискотеки, велоалеи, кинозали и спортни зали, с преодоляването на които бяха свързани детските желания.

Интерес представляваха предложенията, отправени от децата от Ветово. Те споделиха своите мечти за нови инструменти за фанфарния оркестър, в който участват и с който се гордеят.

Децата от Борово си пожелаха метро, търговска улица, където хората ще имат по-голям избор на стоки, дори и малък МОЛ.

Децата на Община Русе свързаха нейното бъдеще с бъдещето на общинския център гр. Русе като „модерен и европейски град, какъвто винаги е бил!”.

Гости на кръглата маса бяха представители на общинските администрации, които чуха посланията на децата. След като получиха специално изработени папируси, те обещаха да работят за изпълнението на записаните в тях детски желания.

Резултат от срещата беше поетият от заместник областния управител ангажимент за проучване на възможността кръгли маси в аналогичен формат да се проведат по общините в Русенска област, тъй като този род форуми предоставят изключително широко поле за бъдеща работа и размисъл, предвид по-непринудения характер на децата и това, че те не заключват в рамка своето въображение и креативност.

Като олицетворение на волния дух и красивите мечти за едно щастливо и безгрижно детство, Детската кръгла маса завърши с изпращане на пъстри балони в небето над областния административен център град Русе, към които бяха прикачени послания до децата по света.

Децата от Русенска област пожелаха здраве, любов, щастие, мир, разбирателство, детски площадки за игри и, не на последно място, Фанфарния оркестър на Ветово да замине на турне в чужбина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари