Германия стяга киберармия

2
Що е то електронна война?
Що е то електронна война? Видео: NOVA

Що е то електронна война?

В Германия стягат киберармия. Става въпрос за специализирано звено, което ще гарантира киберсигурността в страната и адекватното ѝ участие в разрастващата се електронна война, предава NOVA.

Плановете на властите са да има общо четири вида въоръжени сили - класическите сухопътни, военновъздушни и военноморски сили и новосъздадено самостоятелно подразделение - специализираното звено в областта на електронна война, кибероперациите, разузнаването и опазването на електронната инфраструктура.

Звеното беше създадено през 2017 година, но вече ще е самостоятелно подразделение. Много експерти смятат, че именно заплаха за критичните инфраструктури и дезинформацията са новите предизвикателства, пред които са изправени страните в Европа.

Какво означава най-младото подразделение, което ще се бори именно срещу тази опасност? Служителите му не са просто хакери в униформа. Групата на киберспециалистите на Бундесвера има за задача да защитава цифровата инфраструктура на армията от хакерски атаки в мирно време.

Освен това групата следи за различни кибератаки срещу държавата, обхващащи широк спектър - от шпионаж и парализиране на информационните системи до кибератаки срещу критична инфраструктура, като например доставчици на енергия. Също така специалистите установяват сателитни връзки и създават цифрови карти.

Около 15 000 войници и цивилни принадлежат към това подразделение, което е създадено преди седем години от тогавашния министър на отбраната Урсула фон дер Лайен. Тогава въпросите около дейността на киберспециалистите беше неясна, но предвид ситуацията в Европа новото подразделение в германската армия става много важна част в борбата с хакерските атаки.

Всички подразделения на армията ще бъдат подчинени на единен координационен център, така че да бъде намалена бюрокрацията и да бъдат взимани по-бързи решения. „Всички знаем, че ситуацията със заплахите в Европа се изостри. Ние защитаваме нашата страна и нашите партньори от Алианса и с този ход още веднъж даваме ясно да се разбере, че на никого не трябва да му хрумва идеята да ни атакува като територия на НАТО”, отбеляза министърът на отбраната на Германия Борис Писториус.

Друга голяма тема остава персоналът на Бундесвера, въоръжението на германската армия и въпросът дали страната може върне задължителната военна служба. Писториус разглежда различни модели, сред които практиката в скандинавските страни. След 1990 г. Швеция значително намали отбранителните си разходи, а през 2010 г. обяви и края на задължителната военна служба.

Но след нахлуването на Русия в Крим през 2014 г. шведското правителство преоцени ситуацията и така през 2017 г. отново беше върната задължителната служба. Моделът там функционира не върху принудата, а по-скоро принципът е доброволен. Това повишава популярността за военна служба в Швеция.

Финландия пък никога не е отменяла задължителната военна служба. Тя е доброволна за жените, като се очаква техният дял да бъде увеличен, както и този на мигрантите. Военният министър на Германия също е инициирал дебат относно повторното въвеждане на задължителната военна служба в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    6
    русенец
    Аз, разбира се, съм оня травестит Путин Хуйло, просто заработвам с поне 20 различни никнейма, за да създам някаква илюзия, че олигофрените като мен са много. Тъй като обаче съм имбецил, веднага се познава кой съм понеже ми е много беден речника и карам на едни и също опорки от много време насам!
  • 0
    5
    русенец
    германците, особено бившите източно германци със сигурност помнят 1945 година. Особено помнят август 1961 година. Един от най-срамните периоди в историята на след военна Европа, когато един град, една държава, един народ е разделена със стена. Стена, която остана на практика по-малко от 30 години, но последствията върху една нация ще се носят още десетилетия. За съжаление това е сторено на народ, който е основата и гръбнака на цяла Европа. Не германците не им позволяват да забравят периода 1938 - 1945 година, присъствал съм на проповед в църква, в която пасторът все още проповядваше, че те трябва да се срамуват от това, което е сторено от Хитлер. В същото това време един полковник от КГБ, провъзгласил се за Патриарх на РуZZия възхвалява едни убийци на деца, жени и старци и поощрява една братоубийствена война между два славянска народа. Прав си, периода 1939 - 1945 година трябва да се помни. Но да се помни от всички. Да помним аншлуса на Австрия, анексията на Чехословакия, нападението на Полша на 01 септември 1939. Но също така да се помни и септември 1939 година когато Сталин нападна Полша. Да се помни пакта Молотов - Рибентроп. да се помни войната с Финландия. И да се помни гладомора, и репресиите на Сталин, както и репресиите на Хитлер. Много има да се помни
  • 2
    4
    Читател
    Германци от източна и западна Германия, помните 1945 година. Хитлер когато мина на тръс през Полша и още някои европейски държави, помисли, че Европа е в краката му и се отправи за Съветския съюз.Вероломното му нападение беше причина за хилядите жертви които даде тогава страната на Съветите.Целия свят тогава разбра,че СССР е огромна сила с народ обичащ Родината си,нещо което почувстваха немците през гореспоменатата година.Днес Германия стяга киберармия,за да респектира европейските държави. ФРГ е тръгнала за там,от където се връща РФ!
  • 3
    3
    чичомиткобрат
    Повечето са много тъпи и мързеливи. Вместо да си мигрират сървърите и клиентите на Linux, глупаците стоят на Windows, служителите им са малоумни и неграмотни и цъкат всякакв линкове и отварят всякакви файлове и така ги хакват, понеже са професионални турбо олигофрени. Ако мигрират всичко на Linux и си обучат малоумниците да работят с него, няма да ги хакват толкова лесно. ~~ Обаче проблема на западните имбецили е следния - блъскат се като мухи в прозорец и не могат да разберат защо не им се получава.
  • 0
    2
    ...
    Кафяви новоизлюпени АйТи патладжани, на разположение да духат на братските хакери. Ниско технологичните шваби къртят с кирки дъното, след мащабните пробиви у тях. Ха ха ха !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари