Областният управител на Русе ще открие форум за превенцията на домашното насилие

0
Данаил Коваче: Убеден съм, че като общество имаме силата да покажем нулева толерантност към проявите на насилие
Данаил Коваче: Убеден съм, че като общество имаме силата да покажем нулева толерантност към проявите на насилие Снимка: Областна администрация - Русе

Данаил Коваче: Убеден съм, че като общество имаме силата да покажем нулева толерантност към проявите на насилие

Областният управител на Русе Данаил Ковачев ще открие кръгла маса, посветена на превенцията на домашното насилие. Събитието ще се състои утре от 17:30 часа в Зала 1 на Областната администрация в крайдунавския град. Инициативата се провежда под надслов „Домашното насилие на фокус - да кажем НЕ на страха“ и се организира от Сдружение „Център Динамика“, Зонта Интернешънъл – Русе и Сороптимист Интернешънъл – Русе в партньорство с Областната управа.

„Необходимо е да променим нагласите в обществото. За целта е важно да обясним на достъпен език ужасяващите последствия от оказването на всякакъв вид насилие. Убеден съм, че като общество имаме силата да покажем нулева толерантност към проявите на насилие“, коментира Ковачев. Според него този проблем не трябва да бъде премълчаван, а напротив трябва да се говори непрекъснато по темата.

Целта на събитието е да се представи актуалното състояние на проблема „домашно насилие” от гледна точка на механизмите за оказване на подкрепа на жертвите, идентифициране на социалните партньори на териториален принцип, повишаване информираността на обществеността по познаване и прилагане на Закона за защита от домашното насилие, както и изграждането на умения за бърза и адекватна реакция при сигнал за домашно насилие.

Ще бъде представен и късометражният филм „Смешният съд“ с участието на Николай Урумов. Филмът повдига болезнения и актуален проблем, свързан с насилието над жените и децата. В утрешната среща ще участват и представители на Окръжен съд – Русе, Окръжна прокуратура – Русе, ОД на МВР – Русе, Адвокатска колегия – Русе и отделение по Съдебна медицина към УМБАЛ „Канев“.

Припомняме, че сред водещите приоритети за Областната управа е утвърждаването на принципите на толерантност и равнопоставеност на половете. През последните месеци Областната администрация е част и от проект „Партньорство с кауза“, който се реализира от Сдружение „Център „Динамика“ – Русе в партньорство с Клуб „Отворено общество“ – Русе. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021. Неговата цел е да се предложат нови подходи в работата с уязвими групи жени в региона, чрез включването им в тези процеси, както и да се повиши капацитета на професионалистите за приложението на чувствителен към половете подход за превенция на насилието при работата им. Припомняме, че от октомври 2022 г. в Русе функционира и уникален по рода си консултативен център за безплатна помощ на хора от уязвими групи, претърпели насилие. Той обхваща територията на всички общини от областта, като за целта при случай на домашно насилие, мобилен екип от Русе се среща с пострадалите и им съдейства по всякакъв начин. За първите девет месеца на годината от услугата са се възползвали близо 160 души от региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    4
    Допълнително
    Тази "самозвана тарикатка" (цитирам 3) се вре и в Русенския университет като се опитва пак с коронната си игра за насилието и други теми да определя някои неща в специалността на социалните работници. Страшен навлек.
  • 10
    3
    Драганова
    Тая на снимката с областния е една самозвана тарикатка, която дълги години беше нещо като уж училищен психолог в СУ Възраждане. Там най-редовно оправдаваше хулиганските и престъпните прояви на учениците и хвърляше цялата вина върху учителите. Когато почнаха да се роят разните му там фонадциики, тя се намъкна в няколко да смуче откъдето свари- също и като други самозвани "психолози" в нашия град, които не са малко. Сега явно са й секнали каналите от времето на ГЕРБ и се чуди как да я докара до пенсия, та затова надава зор да се среща с областния управител и да му губи времето с ала- бала и пълни глупости. Самата тя е за психолог- не, по-скоро за психиатър! Докато има балами да дават пари за подобни глупости, докато хората се чудят как да вържат двата края, много ще има да ги гледаме такива персони.
  • 16
    2
    Само
    Динамичен шум от една напориста и динамична лелка, която беше на хранилка с проекти и социални услуги при ГРЕБ, но сега нещо нещата секнаха. В медиите само гръмко шуми за проекти и дати, свързани с преодоляване на насилието, но за видими резултати не говори. Важното е да се усвоят едни средства по проекти, те да са обвързани с областна управа или общината и да се крие зад тях и да шуми по медиите. Докога?!
  • 15
    1
    до областния
    Да иде в квартален хоремак или на нон стоп.Там ще се запознае с домашното и квартално насилие от близо....само да има наздравици.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари