100 книги получи читалището в Червена вода от Областна администрация – Русе

2
Книгите са на разнообразна тематика и е направен опит да се обхванат различни целеви и възрастови групи
Книгите са на разнообразна тематика и е направен опит да се обхванат различни целеви и възрастови групи Снимка: Областна администрация - Русе

Ден преди един от най-обичаните български празници – 24 май експерти от Областна администрация – Русе зарадваха жителите на село Червена вода

 Те дариха близо 100 книги на Народно читалище „Тома Кърджиев-1873“. Книгите, които са от личния фонд както на областния управител Анатоли Станев, така и на голяма част от експертите в администрацията, бяха приети лично от библиотекаря и секретар на културната институция Силвия Бърдарова. Припомняме, че преди по-малко от две седмици библиотеката при Народно читалище „Тома Кърджиев-1873“ получи наградата за библиотека на годината. Културната институция е една от най-старите в региона, основана е още преди Освобождението на България от османско иго. Към момента библиотеката разполага с над 3500 тома книги, а читателите наброяват 250. Най-възрастният читател е Пенка Михалева на 83 години, а най-младият човек в селото, протегнал ръка към приказния свят на книгите е 4-годишната Катрин.

Наскоро е бил изцяло обновен и библиотечният фонд в детския отдел, като целта е да се привлекат повече четящи деца. В процес на обособяване е и напълно нова компютърна зала, която ще бъде на разположение на всички в населеното място. В нея ще има общо шест места.

Книгите са на разнообразна тематика и е направен опит да се обхванат различни целеви и възрастови групи. Освен приказки и приключенска литература специално внимание е отделено на някои от най-обичаните произведения от родната художествена литература. Сред тях са част от произведенията на Иван Вазов, Христо Ботев, Христо Смирненски, Дора Габе, Пейо Яворов и много други. Не правят изключения и заглавия на творби на съвременни български автори. В дарението са включени и някои книги, свързани с историята на Русе.

Припомняме, че подобни дарения бяха направени на различни места в областта през последните няколко години. Те са част от визията на ръководството и работещите в администрацията за популяризиране на българската култура, в т.ч. и съвременната такава, на повече места в региона. Най-активно кампанията се провеждаше в периода 2017 – 2021 година, когато областен управител бе Галин Григоров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Мунчо
    Малокнижникът Ънътоли, и той книги дарява. Дано е прочел нещо от това, което дарява.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари