Руски биолог: Разтворимото кафе ни успива

1
Инстантното кафе съдържа високи нива на теобромин, които водят до сънливост, обяснява Александър Созикин
Инстантното кафе съдържа високи нива на теобромин, които водят до сънливост, обяснява Александър Созикин

Инстантното кафе съдържа високи нива на теобромин, които водят до сънливост, обяснява Александър Созикин

Биологът Александър Созикин предупреждава, че разтворимото кафе не само не ободрява, но може да има и обратен ефект, причинявайки сънливост и дори да е вредно за храносмилателната система.

Защо разтворимото кафе е вредно?

  • Ниско съдържание на кофеин: Подробни изследвания показват, че концентрацията на кофеин в разтворимите кафета е значително по-ниска, отколкото в мляното кафе.
  • Теобромин: Вместо кофеин, разтворимите кафета съдържат по-високо съдържание на теобромин, вещество, което има обратен ефект - инхибира и предизвиква сънливост.
  • Вредни добавки: Кафето "3 в 1" е особено вредно, тъй като съдържа високи нива на теобромин. Заради това е забранено за продажба на бензиностанции, за да се предотврати заспиване на шофьорите.
  • Ароматизатори и подобрители на вкуса: Разтворимите кафета са пълни с ароматизатори, подобрители на вкуса и мириса, както и багрила.
  • Вредно за храносмилателната система: При редовна консумация тези добавки могат да доведат до ерозивен гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, остър и хроничен панкреатит.
  • Риск от жлъчни колики: При хора с жлъчни камъни, разтворимото кафе може да предизвика тяхното освобождаване.
  • Нискокачествени зърна: За производството на разтворимо кафе често се използват най-евтините сортове кафеени зърна или дори некачествени зърна.

Как да изберем по-добро кафе?

  • Проучете марките: Биологът Александър Созикин препоръчва да проучвате информация за марките разтворимо кафе на специализирани платформи. Там можете да откриете списъци с недобросъвестни производители, както и с компании, на чиито продукти може да се доверите.
  • Избягвайте кафе "3 в 1": Тези напитки са най-вредни поради високото съдържание на теобромин.
  • Прочетете етикета: Обърнете внимание на състава на разтворимото кафе. Избягвайте продукти с много добавки.
  • Потърсете кафе с по-високо съдържание на кофеин: Ако търсите ободряващ ефект, потърсете разтворимо кафе с по-високо съдържание на кофеин.
  • По-добре е да пиете мляно кафе: Ако е възможно, по-добре е да пиете мляно кафе. То съдържа по-високо съдържание на кофеин, по-малко вредни добавки и е по-ароматно.

Информацията в тази статия е с информационна цел и не е медицински съвет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари