14 мъже са станали жертва на домашно насилие в Русе през тази година

1
97 дела за домашно насилие са заведени в Русе, стана ясно на кръгла маса в Областна администрация
97 дела за домашно насилие са заведени в Русе, стана ясно на кръгла маса в Областна администрация Снимка: Областна администрация - Русе

97 дела за домашно насилие са заведени в Русе, стана ясно на кръгла маса в Областна администрация

97 дела по реда на Закона за защита от домашно насилие са образувани в Районен съд – Русе от началото на тази година досега. Над половината от тях или 61 са по молба на жени. Това стана ясно по време на кръгла маса, посветена на превенцията на домашното насилие, която се проведе тази вечер в Зала 1 на Областната администрация в крайдунавския град. Събитието бе организирано от Сдружение „Център Динамика“, Зонта Интернешънъл – Русе и Сороптимист Интернешънъл – Русе в партньорство с Областната управа. На него присъства и областният управител Данаил Ковачев.

„Страшно е, че домашното насилие става все по-разпространено в нашето общество. За голямо съжаление то се превръща в част от нашето ежедневие, а това е прекалено плашещо. Затова приветствам провеждането на подобни инициативи, защото те представляват най-прекият път и адекватен начин да стигнем до повече хора и да обясним последствията от тази пандемия, която ежедневно взема жертви. И когато говорим за жертви не трябва да си мислим само за физическите, а е необходим да отчетем и жестоките психически последствия върху потърпевшите. Постигнахме немалко през годините в Русе и наистина това, което се прави както за превенция, така и в помощ на пострадалите в региона, може да бъде давано като пример“, каза Ковачев.

За активната си гражданска позиция, както и за приноса си към развитието на социалните услуги управителят на Сдружение „Център Динамика“ Деана Димова бе удостоена с грамота от областния управител. Според Ковачев най-важното е като общество да се обединим и да демонстрираме нулева толерантност към проявите на насилие и езика на омраза. Той акцентира върху значението на обучението на младите хора по тази тема. „Крайно време е гражданите да разберат, че този проблем не може да бъде омаловажаван и по никакъв начин не трябва да бъде крит. Опитите подобни теми да бъдат премълчавани са жалки и ако допуснем подобно поведение, то означава, че нямаме куража да поведем борбата с това решимо изпитание. Нека бъдем единни, нека говорим за проблема и нека се борим за по-строги наказания за извършителите, позволили си да прекрачат моралните граници на всяко развито общество“, сподели още областният управител. Ковачев отчете и нуждата от ясна и целенасочена регионална политика срещу всякакъв вид насилие.

От представените данни стана ясно, че издадените заповеди за постоянна и незабавна защита от началото на януари до края на октомври тази година са близо 100.

Събитието премина под надслов „Домашното насилие на фокус - да кажем НЕ на страха“ и бе част от дейностите по проект „Партньорство с кауза“, който се реализира от Сдружение „Център „Динамика“ – Русе в партньорство с Клуб „Отворено общество“ – Русе и Областната администрация. Припомняме, че от октомври 2022 г. в Русе функционира и уникален по рода си консултативен център за безплатна помощ на хора от уязвими групи, претърпели насилие. Той обхваща територията на всички общини от областта, като за целта при случай на домашно насилие, мобилен екип от Русе се среща с пострадалите и им съдейства по всякакъв начин. За първите девет месеца на годината от услугата са се възползвали близо 160 души от региона.

Същевременно целта на днешното събитие бе да се представи актуалното състояние на проблема „домашно насилие” от гледна точка на механизмите за оказване на подкрепа на жертвите, идентифициране на социалните партньори на териториален принцип, повишаване информираността на обществеността по познаване и прилагане на Закона за защита от домашното насилие, както и изграждането на умения за бърза и адекватна реакция при сигнал за домашно насилие. В рамките на инициативата бе представен и късометражният филм „Смешният съд“ с участието на Николай Урумов. Филмът повдига болезнения и актуален проблем, свързан с насилието над жените и децата. Съдебният лекар от УМБАЛ „Канев“ д-р Марина Митева сподели, че от началото на годината досега през съдебна медицина са преминали 14 пострадали мъже и 49 жени. За сравнение през 2022-а пострадалите мъже са били 12, а броят на жените – 77. Преобладават леките увреждания, като всички споменати случаи са жертва на домашно насилие. През тази година един от пострадалите мъже е бил с тежка телесна повреда и се е наложило отстраняването на слеската му. Сред 49-те пострадали жени една е пострадала по-сериозно. Тя е била със счупен прешлен, което се води за средно по тежест увреждане. За съжаление в тъжната статистика с пострадали от домашно насилие попадат и деца. През тази година съдебните медици са се срещнали с 9 пострадали деца. Всички те са били с леки увреждания. Едно дете пък се е самонаранило след домашно насилие между родителите му вкъщи. През изминалата година са пострадали 12 деца, като отново всички те са били с леки увреждания. През 2022-а са отчетени и 2 случая на блудство с момичета и 1 полово посегателство отново над момиче.

В инициативата участваха редица представители на държавната и местна власт, както и на неправителствения сектор. В кръглата маса участваха още административните ръководители на Окръжния и Районния съд съответно Николинка Чокоева и Елена Балджиева, както и заместник-окръжният прокурор Яна Илиева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    Учудващо
    Грамота за активна гражданска позиция, а не за постигнати резултати, все пак това е финансиран проект, а не гражданска масовка?! Защо отново се пере образът на въпросната персона, известна с мимикрията и използвачеството си?!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари