МОК гръмна пореден кьорфишек на Борисов

0
Цялата шумотевица у нас е била на тънката граница между голото желание, евтиния пиар и откровената лъжа
Цялата шумотевица у нас е била на тънката граница между голото желание, евтиния пиар и откровената лъжа Снимка: БГНЕС

Поредният кьорфишек, хвърлен от Бойко Борисов в българския спорт, гръмна.

Гръмна го МОК, който, вместо на София, даде на южнокорейската провинция Гангвон правото да организира IV зимни младежки олимпийски игри през 2024 г.

Това е днешното решение на 135-ата сесия на МОК в Лозана, където вчера бяха открити III зимни игри за спортисти на възраст между 15 и 18 години. Корея просто ще използва съществуващите обекти, построени за зимната олимпиада в Пьонгчанг`18, пише вестник Сега.

Решението на МОК всъщност показа колко несъстоятелна е била българската заявка игрите след 4 години да се проведат на Витоша. И как цялата шумотевица у нас е била на тънката граница между голото желание, евтиния пиар и откровената лъжа.

До инициативата да домакинстваме на "олимпиада" се стигна някак спонтанно - при посещението на президента на МОК Томас Бах в България през септември 2018 г. Тогава олимпийският шеф бе приет от премиера Бойко Борисов - среща, на която бяха още спортният министър Красен Кралев и председателят на БОК Стефка Костадинова.

Бах, разбира се, похвали провеждащите се по това време три световни първенства в България (по волейбол, гребане и художествена гимнастика) и каза куртоазно: "Това ми дава повод да ви окуража да минете на следващо ниво и да кандидатствате за домакин на зимни олимпийски игри".

Борисов отигра топката не чак от воле, като отвърна, че ще се чувства "по-уверен в успешното ни домакинство, ако първо организираме зимни младежки олимпийски игри". Но веднага публично възложи на Кралев да бъдат подготвени документите за кандидатура още за първите "незаети" такива игри - през 2024 г.

Последва огромна медийна еуфория, подкладена още веднъж от Борисов в началото на октомври, когато при откриването на реконструирания Зимен дворец на спорта в столицата каза: "Със Зимния дворец ще кандидатстваме за Зимните младежки олимпийски игри. Когато Томас Бах ми предложи, и да окажат пълно съдействие (от МОК), защото България го заслужава, тогава казахме, че ще направим необходимото, защото имаме всички дадености. Пък и няма лошо да се инвестира и в тази инфраструктура. Самият МОК дава 1 млрд. долара за домакините".

На свой ред Кралев щедро разкриваше подробности по плана за домакинство, основна част от който бе състезанията да се проведат на Витоша. А тъй като там няма подходяща база за масов спорт, камо ли за елитен, той обеща да се строят съоръжения, нищо че пистите са частния концесионер "Витоша ски".

После спортният министър замина за летните младежки игри в Буенос Айрес и там проведе среща с техническия екип. В аржентинската столица бе приет от Бах и разговаря с генералния директор на МОК Кристоф де Кепер и вицепрезидента проф. Угюр Ерденер.

"От проведените до момента срещи и разговори в Буенос Айрес станаха ясни две неща: бюджетът за оперативните разходи за провеждането на игрите възлиза между 30 и 40 млн. евро. и българската кандидатура се радва на сериозна подкрепа от най-високо ниво в МОК. Мисля, че мисията е възможна и има смисъл да продължаваме да работим за подготовка на една успешна кандидатура на България за домакин на зимните младежки олимпийски игри през 2024", обяви Кралев.

По онова време България единствена бе заявила намерение за домакинство на игрите през 2024 г. Впоследствие същото сториха Корея, румънският град Брашов и испанският Гранада.

Месеци по-късно, след като еуфорията затихна, у нас никой от отговорните фактори повече не повдигна темата. Сега вече става ясно защо - корейската кандидатура единствена е била придвижена напред от Изпълкома на МОК, за да бъде гласувана, а София, Брашов и Гранада остават в тази история като градове, които само са заявили намерения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари