Окончателно: Русия вън от олимпийските игри

0
КАС налага окончателната забрана след  разразилия се допинг скандал
КАС налага окончателната забрана след разразилия се допинг скандал Снимка: atkarskgazeta.ru

Руските лекоатлети няма да бъдат допуснати до участие на олимпийските игри в Рио де Жанейро, реши Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана.

КАС налага окончателната забрана след изнесения в понеделник независим доклад на Ричард Макларън, от който стана ясно, че в Русия е действала мащабна схема за манипулиране и прикриване на положителни допинг проби по време на зимните олимпийски игри в Сочи 2014.

68 елитни състезатели на "Сборная", съвместно с Руския олимпийски комитет (РОК), подадоха жалба до Спортния арбитражен съд срещу решението на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) да изключи руската атлетика от международни състезания. След изслушване на двете страни и разглеждане на доказателствата, наказанието остава в сила. 

"КАС потвърждава, че РОК няма право да номинира руски лекоатлети за олимпийските игри в Рио де Жанейро, тъй като те не могат да се участват в състезания по правилата на ИААФ," гласи официалното съобщение от Лозана.

Президентът на ИААФ Себастиан Коу заяви: "Не е ден за триумф. Не съм в този спорт, за да спирам атлети от състезания. Въпреки това международната федерация е доволна от взетото решение".

"Международната федерация по лека атлетика ще продължи да работи с съвместно с Русия за изчистването на страната от допинга, за да може един ден спортистите на "Сборная" да се завърнат на международната сцена", завърша Коу.

Отделно от това, Международния олимпийски комитет (МОК) обмисля възможността за пълна забрана на Русия да участва на олимпийските игри в Рио де Жанейро, които започват на 5 август.

Източник: Бтв
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари