Митьо Крика карал камиона ковчег с бежанците

1
Преди да се захване с имигранти, Методи Георгиев въртял контрабанда с цигари
Преди да се захване с имигранти, Методи Георгиев въртял контрабанда с цигари

Преди да се захване с имигранти, Методи Георгиев въртял контрабанда с цигари. Почнал като бушон в схеми за данъчни измами Единият от задържаните в Унгария четирима трафиканти заради 71 мъртви бежанци, открити на магистрала в Австрия, е от ломският кв. “Хумата” и има богато криминално досие в Германия, 29-годишният Методи Иванов Георгиев за последно бил в родния си град през май, разказа съпругата му Вела, която отглежда двете си дъщери. Тя твърди, че мъжът ѝ е невинен.

Препродавал различни марки коли, като отлично познавал качествата им. “Ако се е хванал да работи в Германия като такси, това означава, че е возел различни хора, а какви са - не носи отговорност”, смята Вела. Качвали се всякакви. Методи звънял всеки ден по телефона до близките си и ги успокоявал, че ще получи големи пари. Майка му Гоца, която живее отделно в друга къща, твърди, че синът ѝ е добър човек и редовно праща издръжка на семейството си. Казвал, че работел като “екскурзовод” - превозвал хора в чужбина

Последно знаела, че отишъл при приятели в Германия на път за Италия. “Не знам на какви хора е попаднал, може някой да го е излъгал, че е честна работа. Методи няма никога да се замеси в тези работи - някой го е натопил. Нямам обяснение за случилото се”, категорична е майката. Гоца не вярва, че той ще бъде осъден - недоумява какво е направил. По телевизията съобщили името на сина ѝ и те изтръпнали от страх как ще гледат децата, ако нямат мъжка подкрепа. Близките му не са чули за схеми за трафик на бежанци и се учудват как и с кого се е замесил. Смятат, че това е грешка и ще се докаже по-късно, като се изясни ситуацията.

Докато майката се вайка за станалато и от очите ѝ текат сълзи, на портата на къщата идва руса жена с тежък грим и ярко червило и казва: “Аз предадох шофьора на камиона!” Наричат я Руска. За Методи говори само хубави работи, бил истински мъж. Методи Георгиев е известен в махалата като Митьо Крика. Млад и необуздан, в досието си има 11 криминални регистрации. Налагани са му глоби, изтърпял е една пробация, но повечето му наказания са за хулигански прояви, уточниха от полицейската дирекция в Монтана. Според по-старите в “Хумата” Методи е хъшлак. Някои твърдят, че налитал на бой за щяло и нещяло.

Като пийнел, ставал кибритлия. “Не сме чули Митьо Крика да краде. Може да вика, да чупи, но чуждо не пипа. Той предпочита сам да изкарва прехраната си”, казват съседите. Те се отнасят с уважение към семейството и заради вуйчо му, който е пастор в църквата в кв. “Младеново”. Митьо Крика е племенник на пастора, известен като Мичо Горанов, който служи на правдата и обичта между хората и е помогнал на много роми да намерят верния път. Преди години вуйчото опитал да приобщи племенника си към християнството с молитви, но Крика се опънал. Според енориаши въпреки че Методи не можел да изслуша докрай молитвите, все нещо влизало в ума му.

Бил направил малко дарение за операцията на момче, което било на легло след катастрофа с два счупени прешлена. На такива благородни дела го учел вуйчо му. “Такъв е Митьо Крика. Има добро сърце. Готов е да помогне на хората”, казват близки до семейството. Други обаче считат, че трябва да си понесе заслуженото. До 11 март т.г. Методи Георгиев е бил с мярка за неотклонение “подписка” На този ден тя е отменена от съда в Монтана, а той получава поредната си присъда - глоба от 300 лв. Престъплението, за което е обвинен, а след това се е споразумял с прокуратурата, е дребно. Книжката му била отнета от Пътна полиция. Той обаче се явил на гишето, пуснал молба за издаване на нова, а за старата написал, че е изгубена. Проверка в МВР показала, че лъже.

Понеже бил подписал декларация пред държавен орган, е обвинен от прокуратурата. През ноември 2012 г. Методи е бил спрян от Гранична полиция за проверка. Той е зад волана на бус “Форд Транзит”, а вътре има 7 души. Обяснил, че са пътници. Проверката обаче показала, че той не е регистриран като таксиметров водач и няма лиценз за тази дейност. Фордът на Методи бил взет, а полицаите уведомили ДАИ. Там проверили регистрацията и се оказало, че тя се води на ломчанина Фидос Фидосов, от когото Методи купил буса. След около месец той платил 1500 лв. и му разрешили да си вземе буса обратно, но взели регистрационните му табели и документите.

Наложили му и забрана да кара 6 месеца. Тогава младият мъж се свързал с продавача, за да прехвърлят по документи колата. Записал я обаче на името на жената, от която има 2 деца, но нямат брак - Вела. После я изпратил до МВР, за да пусне молба да му издадат нови документи, които били отнети заради нелегалния превоз на пътници. Жената се явила пред гишето, както по-късно ще направи и мъжът заради отнетата книжка, и пуснала молба, като посочила, че документите на буса са откраднати.

Наивната измама обаче не минала. Проверката показала, че талонът, на който все още стояли имената на стария собственик Фидос Фидосов, бил отнет заради нарушение. След това Вела отнесла 1000 лева глоба за провинението си. Освен за нелегален трафик на бежанци Методи е разследван и за контрабандни цигари, които превозвал с буса си. Когато бежанската вълна заляла Европа, бизнесът се преориентирал към трафик на имигранти. С това се занимавали и много от мургавите му събратя от Лом и Видин. Друга от ролите на Методи била на бушон в схема за прехвърляне на фирми с дългове към бюджета.

Още преди 10-ина години става собственик на няколко фирми Тогава още е млад и стои ниско в йерархията на тази престъпност. След това се издига и става посредник. Купува задлъжнели дружества и после ги продава на бедните си съкварталци. Методи е бил собственик на 6 фирми с милиони дългове. Всички те са били на бизнесмени от София, а сделките с Методи са изповядани пред нотариус в Монтана. Докато бил собственик на дружествата, те издавали и фактури на други фирми, с които е приспадан ДДС и спестяван корпоративен данък. При проверките на НАП на адреса на Методи се виждало, че там няма складове, офиси и работници.

Методи прекарвал нелегално имигранти всеки месец Арестуваният в Унгария заради смъртта на 71 бежанци от Сирия българин Методи Георгиев е превозвал нелегално хора на Запад всеки месец. На 25 юли, буквално дни преди да остави хората, бягащи от война, да се задушат в камиона му, той е заловен в Германия с бял микробус, в който пътували и 38 афганистанци.

Полиция спряла колата на магистрала А3 в Бавария, но двамата шофьори успели да избягат. Афганистанците били отведени в бежански център. В буса полицаите открили временно разрешително за управляване на буса, издадено на името на 29-годишния Методи в Унгария, съобщиха медиите в Германия. Срещу мъжа от Лом е заведено следствие в прокуратурата в Дегендорф Това не е първото следствие срещу Методи. През 2013 година той неколкократно е залавян да шофира автомобили без книжка. Глобяван е с няколкостотин евро в Дегендорф и с още толкова по-късно в Щраубинген. Така и не плаща глобите, а властите не могат да го открият, тъй като няма постоянен адрес.

Методи е бил издирван и от полицията в Бохум, където през 2009 година нападнал бензиностанция и задигнал 1000 евро, заплашвайки продавачката с пистолет. Дни по-късно отишъл да зареди на същата бензиностанция като клиент, продавачката го разпознала и информирала полицията Делото срещу него обаче е прекратено поради липса на доказателства.

Освен Методи в предварителния арест в унгарския град Кечкемет ще останат поне един месец и другите двама българи – 50-годишният Касим С. и 32-годишният Цветан Т. По-късно бе арестуван и четвърти българин, за когото не се дават никакви данни. Издирва се пети, който трябва да е собственикът на камиона със задушените бежанци.

Той е ливанец с български паспорт. Те са от най-ниското ниво в йерархията на организираната българо-унгарска мрежа за трафик на хора, по чиито следи е полицията. Заедно с българите е задържан и афганистанецът Самсурямал, на 28 г., който също има досие в Германия. Полицията в Бремен е записала данните му при проверка на пътя. Миналия четвъртък в Австрия бе открит камионът на българите, в който загинали бежанците. 71 души, най-вероятно сирийци, са се задушили в него.

Сред тях има осем жени и четири деца. Хората били натъпкани по пет на квадратен метър и въздухът им стигнал максимум за час. Те се опитвали да излязат, разрязвайки стената на тира отвътре, но не им се удало. Българите видели, че возят мъртъвци, и зарязали камиона. Те бяха арестувани в Унгария часове по-късно. В неделя 20 000 души във Виена запалиха свещ за загиналите Сред тях бе и канцлерът Вернер Файман, както и по-голямата част от правителството.

За да не се стига повторно до такива трагедии, Австрия отново започна да контролира границата си с Унгария. Това предизвика огромни опашки на граничните пунктове между двете държави. Германия също проверява почти всеки по-голям автомобил на магистралите в Бавария. Министър Румяна Бъчварова: Престъпниците се насочиха към трафика на бежанци заради бързите печалби “Всички, свързани със смъртта на 71 мигранти, са задържани. Имаме информация за тях и активно участваме в процеса на разкриване на групата и на изясняване на обстоятелствата”, каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред Би Ти Ви. Според нея няма проблем в МВР, защото това е международно престъпление и групата е действала на териториите на Австрия и Унгария.

“Това е много показателно за начина, по който организираната престъпност се включва в тези процеси и търси тези възможности, които позволяват най-бързо и най-много пари да спечели от тези дейности. Става въпрос за интернационална форма на престъпност. В това глобално явление се включва и престъпният контингент от България, защото дава възможност за натрупване на бързи печалби”, коментира Бъчварова. МВР следи внимателно границите с Македония, Сърбия и Гърция. В Гърция са най-големите преминаващи маси. Всеки ден има между 1000 и 3000 души, които пристигат. Техният маршрут в момента не минава през България. Ще бъдат разкрити и допълнителни центрове за регистрация на всички бежанци, които минава през България.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари