Министерство на земеделието: Очакваме много добра зърнена реколта

1
Наличните складови запаси от пшеница достигат малко над 3 милиона тона
Наличните складови запаси от пшеница достигат малко над 3 милиона тона

Наличните складови запаси от пшеница достигат малко над 3 милиона тона

С обзор за тенденциите на вътрешния и международния зърнен пазар, както и с актуална информация за състоянието на посевите в страната след обследване, проведено в периода 24 - 30 март бяха запознати участниците в Консултативния съвет по зърното, който се проведе в Министерство на земеделието (МЗм), предаде Agrozona.bg. Представените от ведомството данни показват, че засетите площи с есенни култури през 2022 година включват 1 184 307 хектара пшеница, 115 612 хектара ечемик, 7514 хектара ръж и 13 079 хектара тритикале. От засетите 103 955 ха рапица в резултат на неравномерните валежи са пропаднали 8 659 хектара.

Данните показват, че оценката на моментното състояние на обследваните посеви е „добра“ до „много добра“ за 83,0% от площите с пшеница (аналогично спрямо 2022 година – 84,0%) и при ечемика 81,0%, аналогично спрямо предходната година. Фитосанитарното състояние на обследваните посеви се определя като добро. През следващите месеци, при наличие на подходящи агрометеорологични условия, подхранване на посевите и провеждане на растителнозащитните мероприятия, се очаква нормално развитие на есенниците.

Предвид моментното състояние на посевите с пшеница и ечемик, се очаква формирането на много добра зърнена реколта през 2023 година.

Наличните складови запаси от пшеница достигат 3 070 102 т към 31 март, от царевица са 1 555 405 т и от черен маслодаен слънчоглед са 1 318 433 тона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    123
    дано имате дълбоки гъзове, защото с тази украйна ще се наложи точно там да си тикате това зърно
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари