Фермери ще блокират с трактори Дунав мост

16
Недоволството е заради безконтролния внос на евтини зърнени и маслодайни култури от Украйна
Недоволството е заради безконтролния внос на евтини зърнени и маслодайни култури от Украйна Снимка: БНР / Архив

Недоволството е заради безконтролния внос на евтини зърнени и маслодайни култури от Украйна

С трактори и комбайни стопани от цялата страна ще блокират Дунав мост на българо-румънската граница Русе - Гюргево. Недоволството е заради безконтролния внос в България на евтини и със съмнително качество зърнени и маслодайни култури от Украйна, които влизат у нас през северната ни съседка. Чуждата стока, освен че подбива цената на родната пшеница, ечемик и слънчоглед, не се знае с какви препарати е третирана. Опасенията са, че в Украйна, като държава извън ЕС, със сигурност се прилагат забранени в общността химикали, пише Марица.

В знак на подкрепа заради войната между Русия и Украйна, Еврокомисията даде картбланш на Украйна и Молдова да внасят в ЕС изброените култури, но без мито, и без да им се извършва задължителен граничен фитосанитарен контрол. Това отприщи гнева на българските производители, още повече че страни като Румъния и Полша са намерили механизми да блокират вноса от Украйна и да защитят своите фермери, а в България камионите влизат без проблем.

От НАЗ са потърсили съдействие от българските депутати в Европейския парламент и апелират Министерството на земеделието да обърне внимание и на северната ни граница, не само на ГКПП „Капитан Андреево“.

Аграрният министър в оставка Иван Иванов вече е разпоредил проверка на посочените от организацията места за съхранение на зърното. Предстои да се вземат проби, а резултатите ще се оповестят публично. Ако има разминаване в изискванията по българските стандарти, ще бъдат предприети съответните мерки.

„По отношение на качеството няма да позволим при хлебопроизводителите да попадне зърно с пестициди или други забранени вещества, ще бъдем строги и безкомпромисни“, гарантира министър Иванов.

Той съобщи, че в момента са ожънати над 50% от засетите с пшеница над 12 млн. дка в страната, като средният добив е малко над 500 кг/дка. На този етап в складовете са прибрани около 3,5 млн. тона. Очаква се общото количество да надмине 6 млн. тона.

Проблемът с украинския внос бе заложен в дневния ред на поредното заседание на министрите по земеделие в ЕС, което се проведе в Брюксел. Чака се резултат и ако няма решение, което да удовлетвори българските зърнопроизводители, блокадата на границата Русе-Гюргево е сигурна.

Изкупните цени падат

По данни на Системата за агропазарна информация САПИ изкупните цени на пшеницата, ечемика и слънчогледа се понижават с между 3,9% и 15,9% на седмична база, докато тази на царевицата нараства с 3,8%. Към момента царевицата, ечемикът и пшеницата се търгуват в границите от 45,7% (царевица) до 81,2% (фуражна пшеница) по-скъпо, отколкото по същото време миналата година. Цената на слънчогледа също е по-висока на годишна база, но едва с 4%. В подкръг „Зърно“ на Софийска стокова борса котировките през миналата седмица са, както следва ​- хлебна пшеница в големи количества се търси на 580-637 лв./тон, предлагане за момента липсва. Фуражна пшеница в големи количества се търси на 615 лв./тон. Купувачите на пивоварен ечемик котират на цена от 620 до 650 лв./тон срещу 660 лв./тон „продава“. Царевица се търси на 550 лв./тон, но предложения няма. Всички цени са без ДДС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    6
    Анемподист
    Високи цени заради войната сега като продават продукцията за да вземат пари че им трябват .На наше подбивали им цените .Теса стари моми няма да могат да ни дерат после викат купувайте българското да ама то не струва с много пестециди и други
  • 3
    5
    Гост
    Кога ще е стачката ?
  • 17
    4
    daskal
    Целият внос на зърно и слънчоглед от Украйна е легализиран от институциите на ЕС отпреди 7-8 години. И за митото, и за проверките, и за качеството... За всичко! Какво значи "безконтролно"? Пазарът си е пазар. Търговията - търговия. Не се знаело с какво са третирани техните посеви. Предполагам, че нашите земеделски производители третират посевите си само с минерална вода и с любов към нас. Познавам доста земеделци, чиято най-важна работа всяка година е да си вземат по-новия модел джипка. Що така - не знам.
  • 14
    3
    colibri
    Тези земеделци са сбъркали локацията-трябва да отидат да протестират в Брюксел.Те са разрешили да се внасят безконтролно произведените култури в Украйна и Молдова-без мито и фитосанитарен контрол. Бълг. правителство изпълнява и рапортува на брюкселските чиновници. Земеделците ни трябва да са научили през изминалите години, че държавата не е длъжна да им търси пазари-това е тяхно задължение-пазарна икономика искаха и това получиха.
  • 18
    2
    Русенец
    Мутроземеделци в действие! Кой им е виновен, че искат да си продават боклуците на в пъти завишени цени? Има си пазарна икономика, която определя цената на пазара! КАто не им харесва да си продават инвентара и да ходят у Вите да работят по линиите!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари