Колко ще пишете на болницата - слаб 1 или отличен 10?

0
Пациентите да оценяват болниците, е задължение на касата, вменено с помените в Закона за здравното осигуряване
Пациентите да оценяват болниците, е задължение на касата, вменено с помените в Закона за здравното осигуряване Снимка: Булфото

Eдна от новините, които бяха съобщени на церемонията на проекта “Лекарите, на които вярваме”, провела се в българския парламент, бе пилотното оценяване на болници от пациенти. Здравният министър д-р Петър Москов обяви, че то започва от началото на февруари и ще е на практика първата стъпка към създаване на рейтинг на българските болници.

От началото на февруари в 4 различни типа здравни заведения - общинско,  държавно, частно и университетско, ще питат по телефона болни и излекувани, родители и близки.

Пациентите да оценяват болниците, е задължение на касата, вменено с помените в Закона за здравното осигуряване, което цели да се проучи доволни ли са потребителите от услугите. Тези услуги касата купува с публични средства.

Министърът и ръководството на здравната каса са обсъдили как бързо да се изпита моделът за събиране и обработване на данните за удовлетвореността на пациентите и от НЗОК се очаква да предложи един от възможните 2 или 3 варианта, научи “24 часа”.

Най-вероятно пилотното проучване на пациентското мнение

ще обхване по една общинска, областна, университетска

и частна болница, обясни зам. здравният министър д-р Бойко Пенков, член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса. Според единия вариант касата трябва да наеме студенти за анкетьори и след това агенция да анализира резултатите. Другата възможност е касата да пусне поръчка за агенция изпълнител на пилотното проучване, която не е по реда на Закона за обществените поръчки.

Събирането на пациентските мнения

ще става чрез телефонни

интервюта, предвижда специална наредба на Министерството на здравеопазването.

За пациентите под 16 г. ще отговарят родителите им, а за тези с психични заболявания - близките им, които се грижат за тях. Това ще става за извънболничната помощ - практиките на общопрактикуващите лекари, специалистите, медицинските центрове, ДКЦ, диализни центрове, кожно-венерически центрове, и за болничната - лечебници и онкоцентрове със стационар.

Проучването трябва да обхваща медицинската документация и

данните за пациента - 3 месеца след като е излязъл от болница

или е приключил лечението в извънболничната помощ, качеството на медицинската помощ, дейности, свързани с лечението, допълнителни плащания.

Въпросникът е утвърден с проекта за наредба за проучване на удовлетвореността на пациентите, пуснат от Министерството на здравеопазването. Извадката от пациенти ще се прави на база данните за преминалите лечение на всяко тримесечие в НЗОК.

на болницата - слаб 1 или отличен 10?

Оттам ще дават фишове с контактите с пациента на анкетьори, които трябва да издирват пациентите за телефонно интервю.

Първата част на въпросите е свързана с информираността на пациента - дали му е било обяснено в достатъчен обем какво е състоянието му и какво предстои в лечението, подписал ли е информирано съгласие, взел ли е медицинската документация при изписването и др. Оценява се и дали пациентът е постъпил бързо и лесно в лечебното заведение, без “размотаване и в срок”, както пише в проектонаредбата. Специално внимание е отделено на това дали при хоспитализация се е наложило

пациентът да бъде приет с различна от неговата диагноза,

поканен ли е бил да направи дарение, да избере екип или да направи друг вид допълнително плащане. Отговорите се дават с оценка по скала от 1 до 10 на всеки въпрос.

Проучването на удовлетвореността на пациентите ще показва къде има системно неудовлетворение. Това пък ще служи за повод за проверки и заедно с нарушаването на критериите за качество - заложени в рамковия договор между касата и съсловните организации, което трябва да се докаже, ще бъде причина за финансови санкции и дори прекратяване на договора с изпълнителя на медицинска помощ.

Наредбата се приема нееднозначно от медицинската общност. Според сдружението на общопрактикуващите лекари например въпросникът е сложен с това, че не предвижда ясни отговори “да” и “не”, а оценка от 1 до 10 за верността на дадено твърдение.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари