От утре пациентите ще могат да спират пари на болници

0
С поправките "Москов" се въвеждат както повече права, така и нови задължения за пациентите
С поправките "Москов" се въвеждат както повече права, така и нови задължения за пациентите

След като влязоха в сила промените в Закона за здравното осигуряване, пациентите ще могат да спират пари на болници от понеделник.

С поправките "Москов" се въвеждат както повече права, така и нови задължения за пациентите.

Те ще могат да подават жалби пред директора на съответната РЗОК за неудовлетвореност или нередности.

Могат да се оплачат за отчетена, но неизвършена дейност, ниско качество на услугата, отказан достъп до медицинска документация.

"Това ще е предпоставка за заигравания между конкуренти", обявява пред „Преса" заместник-председателят на Българския лекарски съюз проф. Огнян Хаджийски.

В същото време пациентските организации приветстват гласуваните текстове.

Законът за здравното осигуряване влиза в сила от понеделник, след като бе обнародван в извънреден брой на „Държавен вестник".

За да бъдат основателни, жалбите трябва да съдържат поне едно от следните оплаквания: отчетена, но неизвършена дейност, ниско качество на услугата, отказан достъп до медицинска документация, получени от изпълнител на медицинска или дентална помощ суми без правно основание.

Ако бъде установено нарушение, директорът на съответната Районна здравноосигурителна каса може да прекрати договорите с дадената болница или да ѝ наложи глоба.

"Крайно време е България да тръгне по пътя на останалите европейски държави - здравеопазването да е така структурирано, че пациентът да е във фокуса на системата", категоричен е управителят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

В новия закон за първи път се регламентира въвеждането на два пакета - основен и допълнителен.

В първия ще влизат всички социално значими болести, чието лечение трябва да се плаща от здравната каса 100%. С допълнителния обаче на практика се узаконява създаването на листа на чакащите за прием в болница.

От понеделник ще продължим да бъдем обслужвани според досегашния пакет, докато МЗ не приеме наредбите, с които се посочва кои заболявания къде влизат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари