Само в България лекарят работи на ишлеме

0
Москов: Системата на финансиране на болниците е сгрешена и трябва да се промени
Москов: Системата на финансиране на болниците е сгрешена и трябва да се промени Снимка: БГНЕС

Това коментира по БНТ здравният министър Петър Москов по темата за състоянието на лекарската професия.

Според него системата на финансиране на болниците е сгрешена и трябва да се промени, а разговорите между касата, министерството и лекарския съюз били като „котка в чувал“.

„През цялото време по мен, служителите и НЗОК вървят преписки. Нито аз, нито правителството ще спрем. В последната година са нарушени търговски интереси. Над 250 млн. лв. са влизали в определени търговски интереси. Вследствие на последователна и ясна политика на това мнозинство, по отношение на лекарствата, имаме договорност с фармацевтичните компании. Миналата година те върнаха в бюджета на касата 45 млн лв., тази година са около 70 млн. лв. С тези пари публичният фонд може да закупува повече медицински услуги“, похвали се здравният министър и допълни, че е наясно, че ценообразуването на лекарствата е нечестно. Според него огромната част от организациите, са с договори с фармацевтични компании.

Москов коментира и състоянието на Фонда за лечение на деца в чужбина, като посочи, че досега там не е имало деловодство. „Има преписки, постъпили през ноември 2015 година, които още не са получили експертно становище. Ще застана с политически ангажимент за това, че този процес, който няма становище, времето му ще бъде сведено до 10 дни по прозрачен начин и ясна информационна система“, обеща Москов, като допълни, че общественият съвет би трябвало да бъде орган, който внася публичност. По думите му смисълът на фонда не е да се изземат конституционни права, той имал задължения за финансиране на лечението на деца в чужбина.

„Няма никаква причина обществен съвет да се произнася дали мога или не да използвам конституционните си права. Организацията във фонда е била лоша. Начинът на водене на документацията и смисълът на работата на фонда е изкривен. Той ще заработи. Не искам да участвам в разговори на агитки“, коментира още по темата Москов.

Здравният министър подчерта, че България разплага с най-модерната апаратура във всяко едно от направление и се закани: „Камъкът ще бъде избутан, защото аз и министерството не сме сами, защото зад реформите стои политическо мнозинство, лекарското съсловие желае тези промени. НЗОК вече не е пасивен платец на всеки, който иска нещо от държавата“. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари