Кои са най-скъпите градове в света?

0
За пръв път от 30 години на първото място са 3 града с равни показатели
За пръв път от 30 години на първото място са 3 града с равни показатели

Париж, Хонконг и града, който беше на първата позиция 5 поредни пъти - Сингапур, са най-скъпите градове в света, пише Business Insider.

Годишното изследване на Economist Intelligence Unit (EIU) сравнява на цените на 160 основни стоки в 133 от най-големите и богати градове по света. За пръв път от 30 години на първото място са 3 града с равни показатели.

Съвсем малко по-назад в списъка със скъпи градове са Цюрих, Женева и Осака.

Мегаполисите на развиващите се пазари, като Москва и Истанбул слизат много надолу в класацията, главно заради инфлация и обезценяване на националните валути.

Според експертите това означава, че мегаполисите по света стават все по-еднакви.

зравняването е показателно за глобализация и подобните вкусове и навици на пазаруване. Дори на места, където хранителните продукти са по-евтини, цента на живота се качва от битовите сметки и транспорта", казва Роксана Славчева.

Повишаващите се цени често се определят от активния пазар на труда, който привлича квалифицирани работници с високи заплати, казва аналитикът Антъни Брийч от британската изследователска група Centre for Cities.

"Градските власти трябва да планират напред в бъдещето, за да могат да осигурят необходимия жилищен фонд и да запазят цените достъпни", казва Брийч.

Както всеки път, проучването на EIU показва големи разлики в цените на една и съща услуга или стока в различните градове. Дамско подстригване струва 15 щатски долара в индийския град Бангалор и 210 долара в Ню Йорк. Бутилка бира е 50 цента в Лагос и над 3 долара в Цюрих.

Икономическата криза превърна Каракас в един от градовете с най-ниски цени в света. В последната десетка на подреждането са още Дамаск, Карачи, Буенос Айрес и Ню Делхи.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари