На коя река са разположени най-много градове в България?

4
Река Дунав е изключена от класацията, тъй като е гранична
Река Дунав е изключена от класацията, тъй като е гранична

Река Дунав е изключена от класацията, тъй като е гранична

На коя река са разположени най-много градове в България?

Достъпът до вода е ключов фактор при изграждането на населени места. Затова не е изненадващо, че реките често са предпочитан избор за разположение на градове.

Днес ще разгледаме кои реки в България са дом на най-много градове, като ще изключим река Дунав, тъй като тя е гранична река.

Класацията е подредена по брой градове, а не по общ брой населени места, тъй като градовете са по-населени и играят по-важна роля в обществения и икономическия живот.

Река Марица е с най-много градове по поречието си – цели 12, разположени в 4 области: Софийска, Пазарджишка, Пловдивска и Хасковска.

Река Искър е на второ място с 9 града, но има най-много села (38) от класацията. Преминава през 5 области: Софийска, София-град, Врачанска, Ловешка и Плевенска.

Река Струма дели второто място по брой градове (9) с Искър. Протича през 3 области: Пернишка, Кюстендилска и Благоевградска.

Река Тунджа е от голямо значение за България, преминава през 5 области и обхваща 5 града: Калофер, Павел баня, Николаево, Ямбол и Елхово.

Река Янтра заема петото място с 5 града, разположени в 3 области: Габрово, Велико Търново и Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари