Ново проучване: Британците са втори по нещастие в света

0
Оказва се, че щастието не върви ръка за ръка с фактори като богатство и младост
Оказва се, че щастието не върви ръка за ръка с фактори като богатство и младост Видео: NOVA

По-нещастни са само хората в Узбекистан

Проучване обяви Великобритания за втората най-нещастна страна в света, предава NOVA. По-нещастни са само хората в Узбекистан. Резултатите от това проучване са наистина доста изненадващи, тъй като само преди дни друго изследване постави Обединеното кралство на 19-о място по щастие, а България на 81-о.

Сегашното изследване нарежда Великобритания по ниво на психично благополучие дори след страни с военни конфликти като Украйна и Йемен. Както коментираха някои анализатори - излиза, че преживяващите хуманитарна криза йеменци се справят по-добре, не само от британците, но и от австралийците и ирландците. Проучването е направено от американска организация, която е пускала реклами в социални мрежи с призив към потребителите да се включат в онлайн анкета за своята житейска удовлетвореност и щастие.

Над 500 000 души от 71 държави са участвали в допитването за световен индекс на психичното благополучие. Великобритания не е единствената богата западна държава, която пропада в класацията. Същото се случва и със САЩ, като сред сочените причини са увеличените разходи за живот, намалелите семейни контакти и ранната употреба на смартфони.

Науката ни казва, че един от най-влиятелните фактори за щастие са нашите социални връзки. Дълбочината и качеството на нашите взаимоотношения оказват значително влияние върху благосъстоянието ни. Всъщност проучванията показват, че наличието на мрежа от близки приятели и поддържането на смислени и подкрепящи взаимоотношения може да увеличи щастието и дори да удължи живота”, заяви Клентън Фаркусън.

Клентън Фаркусън е консултант по програми за равнопоставеност и казва, че ако много хора около вас говорят негативни неща, в един момент приемаш това за даденост.

Щастието не е статично състояние. Умът ни е склонен да се адаптира както към положителните, така и към отрицателните промени в живота ни. Това е феномен, известен като хедонична адаптация. По принцип това означава, че ако спечелите от лотарията, първоначалната ви еуфория може в крайна сметка да отмине. Или обратното, ако се сблъскате с голям неуспех, първоначалното страдание може да изчезне с времето”, заяви Клентън Фаркусън.

Според проучването най-висок индекс на психично благополучие имат жителите на Доминиканската република, Шри Ланка и Танзания, като се оказва, че то не върви ръка за ръка с фактори като богатство и младост. Напротив, по нещастни са младите поколения и живеещите в държави с по-голям брутен вътрешен продукт.

Когато става дума за щастие науката разкрива и така наречения парадокс на избора. Лесно е да се вярва, че ако имаме по-голям избор и повече възможности, това води и до по-голямо щастие. Но изследванията показват точно обратното. Според тях наличието на твърде голям избор може да доведе до умора от вземане на решения, до неудовлетвореност и дори до съжаление. Ако опростите живота си и се фокусирате върху това, което е наистина важно за вас, това може да открие път към по-голямо щастие, заяви Клентън Фаркусън.

Психичното благополучие е важно не само за конкретния човек, но и за обществените процеси, които протичат в дадена страна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари