„Катимерини“: Следващата седмица България ще поиска позволение от ЕС да премахне акцизите върху тока и газа

1
Според изданието така страната ни ще защити икономиката си
Според изданието така страната ни ще защити икономиката си

Изправена пред високи разходи за електроенергия и спиране на доставките на руски природен газ, България ще поиска следващата седмица Еврокомисията да ѝ позволи да премахне акцизите върху електроенергията и природния газ, за да защити икономиката си, заяви правителството, цитирано от „Катимерини“ и БНР.

Най-бедната държава-членка на ЕС покриваше над 90% от нуждите си от газ с внос на руската суровина до 27 април, когато „Газпром“ затвори крана заради отказа ѝ да плати в рубли.

София успя да осигури алтернативни доставки от съседна Гърция и засега не е намалила доставките за потребителите, но бизнесът изрази опасения, че цената на всеки друг газ може да скочи от 20% до 30%.

Разходите за електроенергия в малката и отворена икономика се покачиха от есента, което накара правителството да замрази цените за домакинствата и да осигури компенсации за бизнеса.

Скокът на цените на енергията и храните тласна инфлацията до 12,4% на годишна база през март, най-високото ѝ ниво от юли 2008 г. Центристкото правителство заяви, че планира да предложи набор от мерки за облекчаване на инфлационния натиск по-късно този месец.

„Една от мерките, които кабинетът ще предприеме следващата седмица, е да поиска дерогация от ЕС за освобождаване от акцизи върху електроенергията и природния газ“, се казва в изявление на правителството.

Водещите български бизнес организации, притеснени от новите скокове на цените за газа, поискаха от правителството да намери начини да възобнови преговорите с руския доставчик „Газпром“ и да разшири компенсацията заради скока на цените.

Транспортните компании заплашиха с национални протести, настоявайки правителството да намали наполовина митата върху горивата наред с други стъпки, които биха могли да намалят цените на горивата.

София също поиска изключения от планираното от ЕС ембарго върху руския петрол, тъй като нейният доминиращ доставчик на горива, рафинерията Лукойл Нефтохим в Бургас, преработва руски суров петрол, но не ѝ бяха предложени отстъпки, каза източник от ЕС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари