Може ли Русия да отмъсти за проукраинската позиция на България ?

0
Русия може, разбира се, да изнудва с въпроси за газ, петрол, други въпроси за някакви инвестиции, коментира Александър Мусиенко
Русия може, разбира се, да изнудва с въпроси за газ, петрол, други въпроси за някакви инвестиции, коментира Александър Мусиенко

Русия може, разбира се, да изнудва с въпроси за газ, петрол, други въпроси за някакви инвестиции, коментира Александър Мусиенко

Русия и режимът на Путин нямат много възможности и начини да отмъстят на България за ясната ѝ проукраинска позиция. Това мнение изрази ръководителят на Центъра за военно-правни изследвания Александър Мусиенко в ефира на украинския телевизионния канал FREEDOM.

„Работата е там, че това, с което могат да си отмъстят, мисля, че няма да повлияе на ситуацията. Тоест, очевидно е, че те могат, разбира се, да изнудват с въпроси за газ, петрол, други въпроси за някакви инвестиции и т.н. Но е очевидно, че рисковете, които могат да възникнат от решението на българското правителство (за помощта за Украйна, — бел. ред.) бяха обсъдени. И както ми се струва, беше взето решение в посока Европа и САЩ. Защо? По-специално, поради икономическите перспективи. В крайна сметка е очевидно, че ползите от пълното сближаване с ЕС и инвестициите от ЕС, инвестициите от САЩ, и като цяло са повече от руските икономически интереси“, обясни той, цитиран от БГНЕС.

Освен това експертът припомни, че всъщност Балканите, като се започне от България и се стигне до Черна гора, винаги са били зона, в която Русия се е опитвала да разпространява влиянието си, особено икономическо.

„Повярвайте ми, руските бизнесмени се опитаха достатъчно да инвестират, да строят хотели и други съоръжения, да инвестират пари и т.н. Но всичко това беше замразено след санкционните ограничения. Дори и от тези страни, които не са част от ЕС, например като Северна Македония, но те също замразиха по-специално строителството на хотел в Скопие, който беше построен с руски пари. Още повече в страните от Европейския съюз. Следователно по принцип България вече е лишена от възможности, а Русия от лостове за влияние, казва Мусиенко.

Това се дължи на цялостното решение на целия ЕС.

„И специално България гласува за това решение. Следователно всички санкционни ограничения срещу руската икономика, които действат на консолидирана основа от ЕС, важат в частност и от страна на България. И затова, струва ми се, всички рискове са пресметнати, за да не измисли сега Кремъл как да промени ситуацията“, обобщи Александър Мусиенко.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Русия
    Не, бе, басма ще цепи на една неприятелска държава! Но ... да благодарим на нашите проамерикански политици за лайната, които забъркаха!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари