Северна Македония иска да разменя електричество за руски газ от Сърбия

0
Ковачевски: Цените ще бъдат много по-ниски от борсовите, в замяна на това ние ще доставяме на Сърбия електроенергия
Ковачевски: Цените ще бъдат много по-ниски от борсовите, в замяна на това ние ще доставяме на Сърбия електроенергия Снимка: Getty Images

Ковачевски: Цените ще бъдат много по-ниски от борсовите, в замяна на това ние ще доставяме на Сърбия електроенергия 

Република Северна Македония (РСМ) работи, за да уреди договор за размяна на електроенергия от югозападната ни съседка за руски газ от Сърбия. Това съобщи македонският премиер Димитър Ковачевски на извънредна пресконференция, предава скопското издание "Слободен печат“, съобщава Агенция Фокус.

В началото на септември България и РСМ се договориха да изнасяме ток, за да подпомогнем югозападната ни съседка в момент на тежка енергийна криза. 

По думите на Ковачевски, Белград ще трябва най-после да каже какво може да реализира от предполагаемата конструкция по отношение на обмена на газ за електричество. В сряда в ефира на телевизионния канал "Телма“ министърът на икономиката на югозападната ни съседка заяви, че Скопие иска да купува руски газ от "Сърбиягаз“ на три до четири пъти по-ниски цени от пазарните.

"Водят се преговори и са към своя край, ние сме подали оферта, експертните екипи работят за намиране на решение – ние да се срещнем със Сърбия за тока, а те с нас за природния газ. Ако има споразумение, в което съм убеден, защото се работи повече от месец и комуникирам ежедневно с тяхното Министерство на енергетиката, цените ще бъдат много по-ниски от цената на борсата, поне три до четири пъти по-ниска от борсовата цена. В замяна на това ние ще доставяме на Сърбия електроенергия на по-разумни цени, заяви Бектеши.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Ама как така
    нали не искате газ от Русия мижитурки, но нямате нищо против да го прекупувате или бартирате
  • 7
    1
    русенец
    И откъде има Македония електричество? От този, който путките от правителството ни подписаха, че ще ви дават ли?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари