Капитан от Русе е обвинен от германската полиция в убийство на рибки

10
За това научаваме от самия Александър Каменов, капитан на луксозния пасажерски кораб "Адора"
За това научаваме от самия Александър Каменов, капитан на луксозния пасажерски кораб "Адора" Снимка: Бряг

За това научаваме от самия Александър Каменов*, капитан на луксозния пасажерски кораб "Адора"

Български капитан от Русе е обвинен от германската полиция в непредумишлено убийство... на рибки. За това научаваме от самия Александър Каменов, капитан на луксозния пасажерски кораб "Адора".

Случката се разиграва на пристанище Вюрцбург, където Каменов спира с кораба за почивка. "Направих маневрата и тъкмо се зарадвах на дългоочакваната почивка, когато на левия ни борд се швартова полицейски катер. На кораба се качиха двама полицаи. Те заявиха, че трябва да ми напишат обвинителен акт за това, че при въртене на корабните пропелери /винтовете/ съм убил десетина рибки", изумен е българинът.

Ситуацията е абсурдна, понеже пристанището е част от федералния воден път и е предназначено за заставане на кораби, а мястото за заставане не се определя от капитана, а от портовите власти.

"Щом рибките са им толкова важни, защо не забранят корабоплаването?", пита Каменов.

Въпреки че казусът изглежда нелеп, българският капитан споделя в социалната мрежа, че нещата се затягат, грози го затвор, но се надява властите в Германия да се вразумят...

Ето какво точно гласи разказът на Александър Каменов:

"Доживях на 68 години да бъда обвинен от германската полиция в непредумишлено убийство. В по-абсурдна ситуация не бях попадал. Хем ми е смешно, хем случаят е показателен за неадекватостта на немското общество.

В неделя трябваше да вляза с кораба си-“Адора” в лимана на пристанище Вюрцбург /Alter Hafen/.

Мястото на заставане ми беше определено от началника на пристанището. Направих маневрата и тъкмо се зарадвах на дългоочакваната почивка, когато на левия ни борд се швартова полицейски катер.

На кораба се качиха двама полицаи. Те заявиха, че трябва да ми напишат обвинителен акт за това, че при въртене на корабните пропелери /винтовете/ съм убил десетина рибки. Дори ми показаха една от моите жертви, на повърхността на водата.

В дъното на лиманчето имаше едно музейно корабче, чиито персонал членувал в Дружество на природозащитници. Та тези бдителни граждани подали сигнал за избитите от мен рибки. Водната полиция нямало как да не реагира, защото сигналът бил регистриран и те не искали да си имат проблеми с началството. Снеха показания от мен, снимаха личната ми карта и капитанския ми патент.

Посъветваха ме, в обяснението да напиша, че съжелявам за деянието си, за да омилостивя прокурора. Той можел да анулира обвинението и то да не отиде в съда.

Попитах ги, а прокурорът като яде риба, съжелява ли, че тя е била убита, за да може да се нахрани?

Освен това пристанището е част от федералния воден път и е предназначено за заставане на кораби. Мястото за заставане не се определя от капитана, а от портовите власти.

Щом рибките са им толкова важни, защо не забранят корабоплаването.

Да, полицаите разбирали моите аргументи, но не можели да не реагират на сигнала.

Неволно направих паралел с оправданията на надзирателите в концлагерите, които също изпълнявали само заповеди.

На кораба пътуваше известен немски журналист. Помоли ме да му дам интервю. Между другото, му разказах и за отправените ми обвинения. Той в прав текст ми заяви, че няма да пише за случая. Щял, обаче, да се обади на колегите си във Вюрцбург.

Напоследък често си мисля, че Германия не е това, което някога беше. Държи се сервилно, като американска колония. А откакто Бундестага задължи федералното правителство да оказва натиск върху България за промяна на политиката й спрямо РСМ, разочарованието ми е още по-голямо."

*Капитан Александър Каменов е първият български лицензиран капитан на река Рейн и постоянен член на немски изпитни комисии за придобиване на капитански правоспособности. Каменов има над 40-годишен общ плавателен стаж.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    15
    Галина
    И какво сега,много умния и претенциозния капитан се изтъква в очите на слепите,за жалост българина е свикнал да има претенции и в чужбина,но за какво,за това,че е извършил престъпление!?
  • 17
    14
    Бай Чеп
    Германското малоумие не е от вчера. Въпросът е, че тези откачалници(зелени) определят политиката в ЕС. Иначе там ако си на риба и не си до въдицата(отишъл си примерно до колата) - глоба защото травмираш рибките! Германците са лицемери по принцип, не ги бърка да си затворят атомните централи, пък да отварят въглищните или да си купуват ток от АЕЦ(Франция) и от ТЕЦ(Полша). Иначе са най-зелените на света!
  • -12
    13
    азе
    Всичко беше наред докато не прочетох политическия му коментар "Германия не е това, което някога беше. Държи се сервилно, като американска колония." Спазването на закони не е сервилност от една страна, а от друга, куцо и сакато дават мнение по сложни геополитически въпроси.
  • 10
    12
    ...
    Няма нужда от много чудене. Последните две изречения напълно обясняват тази абсурдна история.
  • 20
    11
    доколкото знам
    този човек много отдавна живее в Германия и е отличен капитан,да , особняк. И не е въпросът в рибките.Въпросът е в подадения сигнал. Наистина полицията им така вдига рамене вече,защото и на тях им е ясно ,че е малоумие,но са длъжни да реагират на либерасткия зелен сигнал.Всъщност работата е -"като кажат ,че сестра ти е курва ,иди доказвай,че нямаш сестра".И ,да , сега опира дотова ,какво ще реши прокурорът.Акое свестен- заминава сигналът в коша ,обаче ,око е и той ненормално зелен- съд.Там пък опира до това какъв е съдията
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари