Канализационни води се вливат директно в река Дунав

1
Отпадъчните води на предприятията са с неопрелени показатели
Отпадъчните води на предприятията са с неопрелени показатели Видео: БНТ

Колекторът „България” все още не е включен в пречиствателната станция на Русе и канализационните води се вливат в Дунава.

 

 

От екоинспекцията отчитат отклонения, но казват, че не са притеснителни, защото предприятията , които изпускат отпадни води имат собствени пречиствателни станции, предава БНТ. 

Канализационни води се вливат директно в река Дунав, тъй като колекторът „България” не е включен в Градската пречиствателна станция на Русе.

От екоинспекцията казват, че няма сериозни причини за притеснение, защото всички предприятия, чиито отпадни води влизат в него, имат собствени пречиствателни съоръжения, но все пак се отчитат отклонения от нормите. Заради това на ВиКРусе даже са наложени санкции.

От своя страна от водоснабдителното дружеството са недоволни, защото колекторът не е тяхна собственост и техен ангажимент е да пречистват битови, а не промишлени води. Освен това към Градската пречиствателна станция, според договорът по европейската програма, по която е изграден, не може да се присъединяват нови съоръжения. В момента се изготвя проект за нейното разширяване по програма „Околна среда”, но това ще стане след няколко години.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари