Замърсяване на река Дунав край Русе

1
Над 1200 кубически метра отпадъци са задръстили колекторът на Индустриалния парк
Над 1200 кубически метра отпадъци са задръстили колекторът на Индустриалния парк Видео: БНТ

Колекторът на Индустриалния парк в Русе се задръсти от строителни отпадъци и промишлени води, които се вливат в река Дунав.

Затова районът се наводнява при всеки дъжд. Екоинспекцията също проверява случая.

В колектора са се събрали над 1200 кубически метра отпадъци. При една от проверките си в района на Индустриалния парк екоинспекторите установяват, че производствените отпадъчни води на месопреработвателна фирма не се пречистват според изискванията и кръвта от месото се влива в река Дунав.

инж. Христо Милков, началник на отдел в РИОСВ - Русе: "На дружеството е дадено предписание до края на годината да избере алтернатива - или да изгради локално пречиствателно съоръжение, или да събира водите, които да предава директно на градската пречиствателна станция за пречистване."

Управителят на кланицата отказа да коментира нарушението пред камерата ни, но заяви, че ще вземе мерки за пречистването на отпадъчните води. От екоинспекцията проверяват и сигнал за миризми на нефтопродукти в района на същата канализационна система.

инж. Сава Савов, управител на „ВиК" ООД - Русе: „Колектор „България" отвежда промишлените води на цялата Източна промишлена зона и всички предприятия, които са в този район. Така че част от замърсяването идва и от площадките на тези предприятия. Още при проверката установихме, че неизвестно кой беше разрушил част от колектора, като бяха попаднали и много строителни отпадъци."

ВиК -дружеството вече е заделило над 250 хил. лв. от своя бюджет за почистването на колектора, а до две години той ще бъде включен към пречиствателната станция.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари