РИОСВ - Русе проверява кой замърсява река Дунав

0

Експертите извършват инвентаризация на обекти от Източна промишлена зона 

В ход е инвентаризация на обекти, отвеждащи отпадъчните си води в канализационен колектор, собственост на „Топлофикация Русе“ АД, който зауства в река Дунав. Инветаризацията се извършва по заповед на директора на РИОСВ-Русе инж. Цонка Христова, по повод постъпили сигнали от служители на „Дунавски Драгажен Флот“ АД за изтичане оцветени води в река Дунав.

Колекторът на топлофикационното дружество е функциониращ още с изграждане на централата. Като оператор с комплексно разрешително (КР), дружеството има определени точки - за заустване и за мониторинг, записани в КР, които се намират на площадката му. Прилежащата територия, през която преминава този колектор, е била собственост на топлофикационното дружество. След разпродаване на имоти или части от тях, настоящите оператори също използват този колектор. В РИОСВ-Русе има налична информация, предоставена от топлофикационното дружество за 25 действащи и заустващи отпадъчните си води в него.

Към момента са проверени 7 дружества и са ревизирани шахтите им преди включването им в колектора. Дейностите на фирмите са разнообразни - складови бази, фуражен завод, обработка на стъкла, бетонови възли и др. При необходимост и по преценка на експертите ще бъдат взети водни проби.

Резултатите от инветраризацията ще бъдат обобщени до края на текущия месец. Предвижда се през този период и проверка за спазване условията на КР „Топлофикация Русе“ АД.

На територията на Източна промишлена зона има два колектора – „България“, който е открит и този на ТЕЦ-Русе. В рамките изпълнявания воден проект в гр. Русе колектор „България“, както и „Трети март“ (от Западна промишлена зона) ще бъдат присъединени към Градската пречиствателна станция за отпадъчни води (ГПСОВ-Русе). За колектора на ТЕЦ-Русе ще търсят алтернативни решения, касаещи използването му в съответствие с изискванията на Закона за водите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Бивш русенец
    Естествено че се знаят кои са, не само на Лома и на Дунава, също и на въздуха. Те хората си снимаха кой замърсява, само от общината и от онази "инспекция" все не чули, все не разбрали, все проверки правят. Кмета - комунист все оправя нещата, пък предимно себе си оправя. После ще насърчавали младите да идват в града на свободния замърсител.. хахаха, да помислят как да ги насърчават да не бягат, че с ослушване и слугинаж към "бизнесмените" няма да стане.
  • 6
    1
    Българин
    Според мен всички замърсители се знаят,ама се правят на умрели лисици.Почвам от р. Лом,под сарайския мост трабанта която не я знаят тече какъвто цвят ти идва на ума...и на коя е тази траба...казвам Оргахим и Деко които са едно но са различни по име фирма.Следва трабата на КТМ...е всички знаем че е на Астра биоплант,една от най приходните фабрики на био масла дизел и т.н....Следва трабата в Сливо поле,коя е...е естествено на Астра биоплант на големите бизнесмени да не повтарям,иначе много богати,ама дойде ли ред за пречиствателна станция,аре ве сега трябва да поръчам препарати...мършите нямат насищане,ама като дойдат на проверка някой лев,ААА всичко е ок...и те са мърши,с една дума няма замърсители,а не българска работа не циганска
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари