Цветна вода системно се излива в река Дунав край Русе

0
Кой е замърсителят и дали става въпрос само за един?
Кой е замърсителят и дали става въпрос само за един? Снимка: Кадър от БНТ

Русенци сигнализираха за системно замърсяване на река Дунав.

От един от канализационните колектори периодично се излива цветна вода с неясно съдържание. От близката фирма твърдят, че неведнъж са подавали сигнали до екоинспекцията.

Кой е замърсителят и дали става въпрос само за един, контролните органи тепърва ще установяват.

Валентин Топалов казва, че е риболовец и не му е безразлично, че река Дунав се замърсява. А цветните води тук се изливали от поне 3-4 години.

"Показах ви в кой колектор се изливат не само води, а и неизвестни субстанции, които са като в приказката или златни, или кафяви, или черни." - разказва Валентин Топалов.

Екипът на БНТ също видя цветните води, вливащи се в голямата европейска река. Въпреки това обаче няма открити нарушители.

"Идват, казват: Има някакъв източник на замърсяване, ако може да го откриете, да ни го кажете." - казва Валентин Топалов.

От Регионалната екоинспекция отговориха, че досега не са вземани проби, защото при тяхното идване замърсяването вече се е оттеглило.

"Тука старите служители, работници казват, че това е колекторът на ТЕЦ-Русе. Но кой се е заустил към ТЕЦ-Русе нямам никаква представа, защото от ТЕЦ-Русе такива замърсители няма как да дойдат." - смята Валентин Топалов.

От ТЕЦ-Русе потвърдиха, че колекторът е техен. Близо 20 предприятия обаче заустват отпадъчните си води в него. Според сключените договори, те трябва да ги пречистват преди това, но е възможно да има и нерегламентирано свързали се фирми.

Затова от ТЕЦ-Русе и от регионалната екоинспекция се ангажираха да направят съвместна проверка в Източната промишлена зона на града.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Кое за жените шофьори е най-неприятното при паркиране?
- Свидетелите!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари