Каква е избирателната активност в България и Европа

0
Ще излезе ли България от групата на страните с ниска избирателна активност?
Ще излезе ли България от групата на страните с ниска избирателна активност?

Наближаването на парламентарните избори ни провокира да хвърлим поглед около нас и да видим каква е избирателната активност на последните такива в другите европейски страни.

Избирателната активност на последните парламентарни избори в България беше рекордно ниска (48,7%), но International IDEA включва в активността и броят на недействителните гласове, поради което в международного сравнение показателят за страната ни е 51,1%. Именно на последните парламентарни избори (през 2014 г.) беше регистриран и най-големият дял на недействителните гласове до този момент - притеснителен факт, който съвсем скоро ще видим дали ще се превърне в тенденция.

България попада в групата на страните с избирателна активност между 50 и 60%, като най-близко до нас са Полша (51%), Словения (52%) и Грузия (51%). Северната ни съседка Румъния постави своеобразен негативен рекорд в това отношение, като на парламентарните избори миналата година гласуваха едва 37,8% от имащите право на глас.

Други страни с ниска избирателна активност са Русия (48%) и Косово (43%), а най-висока такава се налюдава в Холандия (80%), Белгия (89%), Турция (85%), Дания (86%) и Швеция (86%).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"След всяко ядене ставаш все по-самотен."
Стара канибалска поговорка

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари