Кое е вярното? Избирателната активност е над 40% или “под 30%”?

1
Сметката показва, че гласувалите на 11 юли са с 567 000 души по-малко от гласувалите преди 3 месеца, а не както се твърди, че отливът е от повече от 1,5 млн избиратели
Сметката показва, че гласувалите на 11 юли са с 567 000 души по-малко от гласувалите преди 3 месеца, а не както се твърди, че отливът е от повече от 1,5 млн избиратели Снимка: БГНЕС / Архив

"Избори без легитимност", "под 30% от избирателите отидоха до урните", "суверенът не повярва на партиите"

Това са все коментари на политици и анализатори от изборната нощ, пише Полина Паунова в Свободна Европа. Дори лидерът на втората политическа сила Бойко Борисов заключи в анализа си в понеделник, че хората са отвратени и затова 70% от тях не са гласували.

“Абе, 70% се уплашиха, отвратиха или каквото искате там, и не отидоха да гласуват. Ако ние бяхме управляващи и имаше този резултат, [президентът Румен] Радев от сутрин до вечер щеше да обяснява, че при тази ниска избирателна активност еди-какво си. 30%, плюс-минус”, каза Борисов.

Числата обаче опровергават това твърдение. Избирателната активност не е 30%. Тя е около 41%. Това показват данните от Централната избирателна комисия (ЦИК) при сумиране на вече публикуваните партийни резултати.

Откъде идва объркването

Откъде обаче дойде объркването на партии, анализатори и медии, които съобщават изказванията им? На страницата на ЦИК в секцията “Активност” наистина е записано числото “27.20%”.

Със ситен шрифт по-долу обаче е обяснено: че на този процент отговарят 1 789 600 избиратели, гласували до 16 часа в изборния ден.

Изборният ден пък продължава до 20 ч. вечерта. Едва след края му, при сумиране на всички глсували, може да бъде пресметната избирателната активност. Това става, когато броят на гласувалите бъде съотнесен с избирателите по списък. За изборите на 11 юли те са 6 578 716 души.

Централната избирателна комисия обяснява, че ще публикува активността при окончателното обявяване на резултатите. С не много усилия тя може да се изчисли на базата на обработените гласове за отделните партии и коалиции, публикувани вече от ЦИК.

Сметките показват, че до урните в неделя са отишли над 2 766 800 души. Отнесено към избирателите по списък, това отговаря на над 40 на сто. Т.е. избирателната активност към края на изборния ден на 11 юли не е 27.20%, а над 40%.

В сравнение с парламентарния вот на 4 април активността наистина е по-ниска, но не с 23%, както се твърди, а с 10 на сто.

Иначе казно: на 4 април гласувалите са били 3 334 283. Сметката показва, че гласувалите на 11 юли са с 567 000 души по-малко от гласувалите преди 3 месеца, а не както се твърди, че отливът е от повече от 1,5 млн избиратели.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари