Изобретение на български ученик проби в САЩ

0
Изобретение на български ученик проби в САЩ
Снимка: live.varna.bg

Десетокласникът Христо Стайков, който е възпитаник на математическа гимназия „Д-р Петър Берон” във Варна, е пробил в САЩ с едно от изобретенията си.

Това е айпод приложение, което показва връзката между математиката и картините на холандския художник Мориц Ешер, известен с равнинните изображения на невъзможни в триизмерното пространство фигури.

Мултимедийният продукт вече се ползва в редица американски училища и чрез него децата имат възможността да рисуват, без да познават в цялост математическите зависимости и симетрии. Христо е разработил приложението преди две години, докато е бил в 8-и клас, разказа на среща с кмета Иван Портних преподавателката по информационни технологии и научен ръководител на младия талант Елеонора Павлова.

По време на срещата десетокласникът представи и друга своя разработка, за която също търси практическа реализация. Това е устройство, което регистрира неравностите по пътя. Кутията със сензори, създадена от Христо, може да се монтира в автомобил. Изобретението, на базата на което се правят прецизни изчисления за неравностите по пътното трасе и техните параметри, може да се използва за ускореното придвижване на колата, която избягва труднопроходимите улични участъци.

Чрез използването на GPS координати, устройството директно предава и наслагва получената информация върху интерактивна карта. „Община Варна може да бъде полезна за доразвиване на този проект и прилагането му в практиката, особено ако успеете да включите опция за подаване от гражданите на информация към картата“, каза кметът Портних. Христо Стайков пък прие предизвикателството да доразвие проекта, като създаде възможност за пряко участие и на гражданите в попълване на данните за състоянието на различни пътни локации.

Според Елеонора Павлова вероятно ще бъде създаден по-голям екип, който да развие приложението за борба с уличните дупки. „За нашите ученици е много важно трудът им да бъде оценен и да намери практическо приложение. Това ги вдъхновява и мотивира“, сподели още менторът на младия талант.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари