Ученици изобретиха чорапи с чип, за да не се губят хора с деменция

1
Децата се надяват, че скоро "Умните чорапи" ще се носят от все повече дядовци и баби
Децата се надяват, че скоро "Умните чорапи" ще се носят от все повече дядовци и баби Видео: NOVA

Идеята е проста - да се използва тракер, които да показва местоположението на човека чрез мобилно приложение

Ученици създадоха умни чорапи, които да следят къде се намират възрастни хора или такива с умствени заболявания. Момичетата от клуба по роботика към шуменското средно училище "Панайот Волов" взимат присърце идеята, поради факта, че имат и лична ангажираност с близки, които често са се губели.

Учениците почти на един дъх успяват от няколко топки прежда да сътворят чорапите, украсили са ги и вече са провели успешно първите им тестове. Докато по света имплатират чип в мозъка, у нас ученици направиха "умни чорапи" в помощ на възрастните хора с деменция.

"Нас ни вдъхнови да направим точно този проект, понеже имаме приятели и познати с мозъчни заболявания и искаме да помогнем освен на тях и на техните близки", обясни Симона Ганева от шуменското училище "Панайот Волов", предава NOVA.

"Заехме се с този проект, които е свързан тъкмо с тази сфера от хора, понеже смятаме, че точно в България те са неглижирани от обществото", посочи от своя страна Лариса Мартинова.

Идеята е проста - да се използва тракер, които да показва местоположението на човека чрез мобилно приложение. "Решихме да сложим устройството в плетени чорапи, тъй като искахме да намерим начин да съчетаем българските традиции със самия проект и тъй като чорапите са нещо, което много трудно може да бъде премахнато по средата на улицата", отбеляза на свой ред Християна Стойчева.

Доброто решение обаче иска и добро изпълнение. И се оказва, че плетенето на чорапи не е останало далеч в миналото. "Знам да плета от моята баба и затова тук помагах доста - можех да покажа неща, които не всички знаеха", каза Пламена Неделчева.

След като прототипният чифт чорапи се появява на бял свят - към него трябва да се постави и проследяващият чип. Това решение изисква и елегантност, и практичност.

"Ушихме чорапа и джоб към него, в който да пъхнем самия GPS тракер. Съобразих размера на джоба със самата големина на GPS тракера. Сложихме лепенка, за да може тракерът да се изважда, ако примерно чорапите трябва да се перат", разясни Лора Маринова.

Първите тестова показва добри резултати, а момичетата се надяват, че скоро "Умните чорапи" ще се носят от все повече дядовци и баби.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари