Изключете тези три храни от менюто си, защото водят до стареене на мозъка

5
Яденето на твърде много захар "убива" паметта и увеличава риска от деменция.
Яденето на твърде много захар "убива" паметта и увеличава риска от деменция.

Редица храни могат да ускорят стареенето на мозъка, уверява диетоложката Серина Пуун пред Eat This, Not That!.

„Някои от основните виновници на този процес, като добавената захар (захари и сиропи, добавени към продуктите по време на обработка или преработка), преработени меса и рафинирани въглехидрати, са широко разпространени в стандартната диета“, уточни тя, цитирана от dnews.bg

Пуун обясни, че яденето на твърде много захар "убива" паметта и увеличава риска от деменция. Сега захарта се намира почти навсякъде, казва тя, от напитки и десерти до салатни добавки, маскирани като „здравословни“. „Изберете неподсладени варианти или опитайте да готвите у дома, за да контролирате приема на захар“, посъветва тя.

Вторият компонент, който трябва да бъде изоставен, са рафинираните въглехидрати. Те се намират в белия хляб, сладкишите и зърнените закуски. Такива въглехидрати нямат хранителна стойност, добави специалистката. Те променят функциите в няколко области на мозъка. „Вместо това изберете пълнозърнести храни и други сложни въглехидрати като бобови растения и зеленчуци“, посъветва Пуун.

Освен това тя препоръчва да се изоставят полуфабрикатите, преработеното месо, които също водят до деменция.

По-рано американски учени заявиха, че канабисът съдържа съединение, което може да предпази мозъка от стареене. Канабинолът спасява невроните от оксидативен стрес и смърт, които се считат за два от основните отличителни белези на болестта на Алцхаймер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    А ся де
    Не пийте ,но може да пафкате на воля.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари