Инвестиция за милиони с пейки за лилипути

14

На кея в Русе продължават довършителните ремонтни дейности, където се усвояват милиони левове европейски средства

Всички станахме свидетели как "усвояването на пари" стана причина за събарянето на Вития мост - един от символите на Русе. Изляха се тонове бетон и асфалт, което отдалечи русенци от достъпа до реката. А като добавим и поголовното изсичане на дървета по булевард "Придунавски", кеят се превърна във "бетонен солариум". През деня температурите достигат опасни за здравето стойности и липсата на сянка лишава хората от любимото за всички русенци място за разходка.

Малкият кмет с големи амбиции Пламен Стоилов ни завеща този бетон с проект, който някак си остана на тъмно от общественото внимание. Сега обаче дойде времето да берем гнилите плодове на безпардонното усвояване на пари. За което може да "благодарим" сърдечно и на бившия главен архитект на Русе Живка Бучуковска, която подаде оставка в началото на месец юни тази година и по "лични причини" избяга от отговорност.

Последната „изненада“ на "бетонокея" са пейките

На пръв поглед те изглеждат доста солидни и си личи, че не са пестени пари за тях. Но това по никакъв начин не ги прави удобни за ползване. Облегалката е толкова ниска, че може да те "изгърби" в момента, в който се облегнеш. А малко по-високите хора тази облегалка ги "удря" точно в бъбреците.

Толкова ли е трудно преди да бъдат поръчани пейки за обществено ползване, да бъдат проверени за ергономичност?

Възможно е г-жа Бучуковска да е била подведена от Пламен Стоилов. Всички знаем, че бившият кмет на Русе не вирее на високо, което донякъде обяснява "детските" облегалки на скъпите пейки.

Едни от първите русенци, престрашили се да седнат на новите пейки бяха доста красноречиви. "Това да не е направено за лилипути или хобити? Пейките са много неудобни! Поне няма да се застояваме много през деня, защото и без това може да получим слънчев удар", оплаква се гражданин пред Dunavmost.

Припомняме че рехабилитацията на кея в Русе е по проект „Развитие на поречието на река Дунав за по-добра свързаност на Еврорегион Русе – Гюргево с Паневропейски транспортен коридор №7“. Проектът се осъществява по Програма „INTERREG V-A Румъния –България“ 2014 - 2020 г. в рамките на 30 месеца. Дейностите включват изграждането на кей от страна на Община Гюргево и развитие на зоната около канал „Свети Георги“, край естествената връзка с Дунав. Община Русе рехабилитира кейовите стени на пътнически терминал Русе - Център уж подобри навигационните условия на 3 корабни места, за да могат там да акостират големи пътнически кораби. Участъкът е с дължина 480 метра. Общата стойност на проекта за двата партньора е 14 368 162,39 лв. Безвъзмездните финансови средства за Община Русе са в размер 9 002 979,49 лв., като общинското участие е 180 059,57 лв. По този начин общата инвестиция с европейско финансиране в крайбрежната ивица възлиза на близо 26 млн. лева.

Остава да видим дали тези средства ще бъдат възстановени, ако се стигне до съдебни дела срещу бившето ръководство на Община Русе. А дотогава – ще седим изкривени на пейките за лилипути.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари