Кога ще видим бивш кмет зад решетките?

23

Харесва ли ви как изглежда кеят в Русе?

Преди ден се видя че и новопостроеният булевард „Придунавски“ се наводнява при всеки по-обилен дъжд. Уж от запушена канализационна шахта, уж от не знам какво си........а всъщност от недомислен проект и некачествено изпълнение, ако трябва да бъдем честни.

Но да започнем от самото начало – когато предходната кметска администрация - воглаве с Пламен Стоилов, изобщо не даде шанс на русенци да се запознаят с проекта „Реконструкция и рехабилитация на пешеходна среда и изграждане на зони за обществен отдих“. Припомням, че  ръководител бе главният архитект на Общината Живка БучуковскаПроектът се реализира по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и е на обща стойност 16 860 657.16 лв. Тогава в общественото пространство бяха подхвърлени три снимки, от които почти нищо не се разбираше. Както и да е, ние гражданите на Русе, бяхме игнорирани и нямаше значение какво мислим. Важно беше да се усвоят едни европейски пари в рамките на кметския мандат на Стоилов. Общо взето принципът беше „След нас и потоп“!

Ето че, ремонтът на емблематичния за Русе кей, е към своя финал. Но вместо зеленина и красиви кътчета за отмора и отдих, ние виждаме преди всичко бетон. Много бетон и асфалт! Ама толкова тонове, че само за изливането им са отишли сигурно половината пари от бюджета на проекта. Няма никакви дървета по първата част на алеите, а рехавата трева не се знае дали изобщо ще оцелее. Чудя се, когато настъпят жегите през лятото, колко ли градуса ще очакват разхождащите се край реката? Как мислите, ако температурата на въздуха е 35 градуса /примерно/, върху нагретите бетонови плочи ще е поне с 10 отгоре! Значи – изначалната идея човек да се разхлади край водите на Дунава, отпада благодарение на този недоизмислен проект.

В момента се монтират детски площадки. И там има проблем! Те са от най-евтините, дето няма да издържат по-дълго от месеци, не са предвидени места за игра на по-големи деца, т.е. там могат да се забавляват само малчугани под 5 годинки. А какво да правим с останалите деца…..? Освен да ги караме да хвърлят бетонни павета и камъни в Дунава.

Осветителните тела са „боднати“ по средата т.нар. „зелени площи“ – по-скоро „плешиви“. Би било добре поне една пейка да имаше под тях и едно дърво за сянка.

Но най-голямата болка за всеки по-възрастен русенец, си остава Витият мост. Той беше конструктивно здрав, видимо нищо не се забелязваше по него, освен една олющена боя по перилата. Но…..въпреки това беше съборен. За да се построи ….“нещо“. Наричам го „нещо“, тъй като по-скоро напомня за платен автопаркинг на няколко нива, отколкото за мост. Лишиха града ни от едно архитектурно бижу, което десетилетия събираше романтичните спомени на влюбените русенци. За да го заменят с подобие на автопаркинг. Липсва ми гледката от Вития мост, заменена от ниски тавани, облещени камери и тясно пространство.

Ремонтираните улици „Славянска“, ул.„Църковна независимост“, ул. „Райко Даскалов“,  ул. „Баба Тонка“, „Придунавски“ също се оказаха „жертва“ на поголовното усвояване на европейски средства. Както и ул. „Потсдам“, която се превърна в езеро след последния дъждове.

Да, има и положителна страна на проектите – всичко е ново – и асфалта, и кошчетата, и бетона…..Само дето като знаем как се правят у нас ремонтите, вече очакваме да има „ремонт на ремонтите“.

В края на февруари стана ясно, че с решение на Софийски административен съд, потвърдено от Върховния административен съд - което е окончателно, влезе в сила санкция наложена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на Община Русе. Глобата е в размер на 382 669 лв. и е наложена заради незаконосъобразна методика за оценка на офертите и несъответствие с критериите за подбор на изпълнител по обществената поръчка. Процедурата е незаконосъобразна, тъй като при избора на изпълнител е допуснат субективизъм, което е в разрез с правилата на Европейския съюз за обективност при обществените поръчки.

Тези пари отново ще ги платим всички ние – аз, ти, съседът ….Защото се оказваме в позната ни българска действителност. Едни обръчи от фирми се облагодетелстват, а сметката я плащат /както винаги/  обикновените граждани-данъкоплатци. В този ред на мисли е редно да попитаме настоящия кмет Пенчо Милков защо не потърси отговорност от предходната управа? Защо ръководителката на проекта арх. Бучуковска е все още негова дясна ръка?

Време е да видим осъден бивш кмет, за да знае настоящият кмет и този след него, че възмездие трябва да има!

Толкова ли е трудно да живеем в една държава със закони и правила за всички?

Звездомира Николова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари