Гонят Гърция от Шенген?

0
Брюксел заплаши да изключи Гърция от Шенгенската зона
Брюксел заплаши да изключи Гърция от Шенгенската зона

Брюксел заплаши да изключи Гърция от Шенгенската зона, ако не предприеме спешно мерки за подобряването на условията за настаняване на мигранти, пише в. Financial Times, цитирайки високопоставени източници от ЕС, предаде Economic.bg.

Атина е остро критикувана заради бавната процедура по регистрацията на мигрантите, както и заради нежеланието си да приеме помощ от европейската гранична агенция Фронтекс. Освен това властите в Атина не осигуряват достъп до медицинско обслужване на бежанците, което е причина за високата смъртност сред пристигналите в Гърция мигранти, недоволстват от Брюксел.

Страната има срок до средата на декември да промени политиката си. „Германците са гневни и затова се говори за изключване на Гърция от Шенген”, казва източникът на Financial Times. Натиск имало и от страни от Източна Европа. Премиерът на Словакия Роберт Фицо заяви преди срещата на върха ЕС – Турция в неделя, че е крайно време Гърция да бъде извадена от зоната без граници. 

Гръцкият министър по въпросите на миграцията Янис Музалас отрече твърденията, че Гърция е заплашена с изхвърляне от Шенген. Според него „материалът на Financial Times съдържа лъжи”. Музалас смята, че в статията са описани „често използваните” критики срещу Гърция от „тези държави членки”, без да уточнява кои са те.

Германия обяви, че очаква всяка страна членка на ЕС, да участва във фонда на стойност 3 млрд. евро, които бяха обещани на Турция за подобряване на условията, при които са настанявани бежанците.

„Всички държави членки на ЕС, трябва да помогнат при събирането на общите средства от 3 млрд. евро. Това е въпрос на европейска солидарност”, заяви секретарят на финансовото министерство Йенс Спан пред местните медии. Въпросът предстои да бъде обсъждан на срещата на финансовите министри от ЕС във вторник. 

ЕС и Турция сключиха негласно споразумение за преместването от турска територия към страни от ЕС на 400-500 хил. сирийски бежанци, твърди унгарският премиер Виктор Орбан. „Ако това споразумение бъде прието, ще се окаже огромен натиск върху останалите страни от Вишеградската група (Полша, Чехия, Унгария и Словакия, б. р.)”, каза още Орбан. 

Словакия заведе дело срещу ЕС заради плана за задължително разпределяне на 160 хил. лица, търсещи убежище, между държавите членки в рамките на квотна система, обяви премиерът Роберт Фицо. Съдебният иск е внесен в базирания в Люксембург Съд на ЕС.

Германският канцлер Ангела Меркел обяви на съвместна пресконференция с президента на Афганистан Ашраф Гани, че афганистанските бежанци, които идват в Германия по икономически причини, ще бъдат депортирани в страната си. Тя отбеляза, че афганистанците имат малки шансове да останат във федералната република. „Не трябва да им втълпяваме лъжлива надежда”, посочи Меркел.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари