Лидерите на ЕК бяха щедри към Борисов само на похвали

0
Като контраст, спешно се отпускат 700 млн. евро на Гърция за справяне с мигрантската криза
Като контраст, спешно се отпускат 700 млн. евро на Гърция за справяне с мигрантската криза

Като контраст, спешно се отпускат 700 млн. евро на Гърция за справяне с мигрантската криза

Ръководителите на Европейската комисия разговаряха два часа с премиера Бойко Борисов в правителствената зала на летище "София", а след това никой от тях не спомена и дума за някаква финансова помощ на България, с оглед кризата с мигрантския наплив откъм Турция.

В страната дойдоха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, които малко по-рано бяха и в Гърция по същия повод. Премиерът Бойко Борисов ги повози с хеликоптер над границата с Турция (както направи и гръцкият му колега Мицотакис), но след това изявленията бяха коренно различни, пише вестник Сега.

Докато в Гърция Урсула фон дер Лайен директно обяви незабавна финансова помощ от 700 млн. евро за справяне с мигрантската вълна, тук се ограничи с куртоазни слова и благодарности към Борисов. Същото направи и Шарл Мишел. Борисов използва камерите, за да я прегърне свойски.

"Благодаря, че ни приехте на вашия национален празник. И сме много благодарни, че заедно с Шарл Мишел ни подарихте мартеници, които ще си занесем в Брюксел - каза Урсула фон дер Лайен. - Срещнахме тук не само приятел, а и истински европеец в лицето на Бойко Борисов. Имахме много интересни и интензивни разговори за стратегическия подход по отношение на миграцията и как да работим с Турция в региона. За нас бе много ценно и важно да се поучим от огромния опит, който премиерът Борисов има в региона и от добросъседските отношения, които имате с останалите страни. Още веднъж благодаря, че ни приехте тук, за нас това беше много специален момент".

"Скъпи Бойко, и аз благодаря, че се срещнахме. Поздравявам всички българи с националния празник. Също така искам да изразя благодарността си за отличното сътрудничество на българското правителство с ЕС - заяви пък Шарл Мишел. - Днес успяхме да се убедим колко ангажирани сте да опазвате границите на България и това е важно не само за България, а и за бъдещето на ЕС. Виждаме всички усилия, които сте положили и продължавате да полагате за опазването на границите. Искам да кажа, че можете да разчитате на европейската солидарност - ако имате нужда, ние сме ангажирани да ви подкрепим. Обменихме и възгледи на европейско равнище. Установихме за пореден път, че държавите-членки на ЕС трябва да действат заедно, за да са по-ефективни на международно равнище. Имаме нужда да бъдем обединени. Срещата днес ни помогна по-добре да разберем общите предизвикателства, пред които сме изправени."

Самият Борисов бе съвсем кратък в изказването си: "Благодаря, че в днешния тържествен ден, националния ни празник, най-висшите ръководители на ЕС дойдоха. Договорихме се с цялата си воля да продължим заедно да работим за добрите съседски отношения. Убедени сме, че само с такова разбирателство можем да разрешим всяка криза в този регион. Шарл Мишел остава и утре вероятно също ще отиде в Турция. Проявяваме воля, търпение и искаме да живеем в мир в региона. Те (Фон дер Лайен и Мишел) видяха нашите (гранични) заграждения - България е за пример. Сега позволете ми да ги изпратя, понеже Урсула трябва да лети". Шарл Мишел от София ще пътува утре за Анкара за среща с Ердоган.

Не е известно дали България е поискала финансова подкрепа. На фона на Гърция няма и защо. В момента у нас има 10 000 свободни места в лагерите за бежанци. А дори когато се строеше оградата, ЕС не я финансира, а подпомогна страната със сили от "Фронтекс" и високопроходими автомобили. А и в понеделник вечерта в Анкара Борисов специално благодари на Ердоган за това, че "българите можем да спим спокойно".

По-рано днес Борисов посрещна гостите си на ГКПП „Капитан Петко Войвода“ и с хеликоптер всички облетяха част от южната граница на страната ни, която е външна за Европейския съюз.

"Това е 300 км - започна да разказва на двамата гости премиерът. - Плюс Черно море, което е толкова топло, колкото Егейското море. Контролираме цялата Екватория /така го произнася/. От Босфора излезе ли лодка, ние я виждаме. България си е инвестирала средства в съоръжения. Границата е осветена, с термокамери, с датчици. Трябва да караме два часа покрай нея, за да я видите цялата. Всичко се обработва, виждате (сочи изорани ниви, над които лети хеликоптерът). Виждате, днеска е национален празник и всичките работят. Това е. Мо`е вече да обръща курса към София. С Дейвид Камерън идвахме заедно тука, той не беше идвал също - когато беше премиер. Виктор Орбан дойде и вика: "Бе, мо`е ли твойта ограда да е по-голема от моята?!" Викам: "Аз си мълча, не се фукам".

По-рано днес Урсула фон дер Лайен обяви директно, че ЕК отпуска на Гърция 700 млн. евро за справяне с потоците от сирийски бежанци, които се стремят да влязат в Европа през Турция. Това тя каза на съвместна пресконференция с министър-председателя на страната Кириакос Мицотакис, на която бе и Шарл Мишел.

"Европейската комисия отпуска 700 милиона евро помощ за Гърция, 200 милиона от които ще бъдат предоставени незабавно", каза германката и добави, че "Фронтекс" пък ще изпрати 100 полицаи, 2 хеликоптера, 1 самолет, 7 кораба и камери за наблюдение.

Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел бяха повозени на хеликоптер и от Мицотакис, който пък им показа участък от гръцко-турската граница. Мицотакис заяви, че се надява тази мигрантска криза да послужи като сигнал за събуждане на Европа, за да поеме тя своята отговорност.

Същевременно гръцкият вестник "Катимерини" цитира неназован правителствен източник, който е коментирал снощното изказване на Борисов, че турският президент Реджеп Ердоган отказва да седне на една маса с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, за да обсъди продължаващата миграционна криза.

„Тези, които имат закона на своя страна, не възразяват да седят на една и съща маса с някого. Оспорващите са тези, които в момента използват отчаяни хора като пешки”, казва източникът и добавя, че Гърция ще продължи да пази границата си с Турция, тъй като хиляди мигранти, насърчавани от Анкара, се събират там с намерението да влязат в ЕС.

"Ще защитим нашите граници, границите на Европа", казва източникът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари