Футболът стана коз за кметските избори

0
ГЕРБ брани Русе и Враца с оставането на Дунав и Ботев в Първа лига
ГЕРБ брани Русе и Враца с оставането на Дунав и Ботев в Първа лига

От времето на древния Рим се знае, че народът се нуждае от хляб и зрелища. Знаят го и всички кандидати за кметове, които през ноември ще излязат на изборната писта.

Обикновено работата с хляба, разбирай заплатите, не винаги е по силата на местните управници. Ако няма големи компании в региона, всички усилия на градоначалниците увисват във въздуха, пише Стандарт нюз.

Далеч по-постижими изглежда ситуацията със зрелищата. Средства за фестивали, концерти и увеселения се заделят и в най-сиромашките общини.

Проучванията обаче показват, че най-голям ефект има общината да може да се похвали с елитен футболен тим.

Царят на спортовете гарантира най-много публика и буди най-много страсти.

Затова и прекрояването на футболната ни карта има пряка връзка със задаващия се местен вот наесен.

Най-голямата еуфория е в Кърджали, където за първи път имат отбор от елитната футболна лига.

Арда все още не може да играе домакинските си мачове на местния стадион заради липсата на осветление, но клубният бос Петър Пешев е сигурен, че проблемът скоро ще се реши.

За това ще съдейства с пълна сила и кметът Хасан Азис, който може да подкара пети пореден мандат на вълната на футболните страсти, които тресат целия град. При това запалянковците

Младият и амбициозен кмет на Враца Калин Каменов вероятно ще донесе още един успех на ГЕРБ, защото феновете няма да забравят колко усилия положи тимът да се стабилизира и оцелее в елита. Половин година местните запалянковци се радваха и на звездното попълнение Валери Божинов. Макар да остане в историята като играча, сменил най-много клубове любимецът на фолк дивите е обличал екипа на грандове като Манчестър Сити и Ювентус.

Оставането на тима на Дунав сред най-добрите ще бъде коз и за русенския кмет Пламен Стоилов от ГЕРБ, който се кани да спечели втори мандат въпреки традиционно силното представяне на БСП на север от Балкана.

Най-успешният общински тим Берое за малко не стигна до евротурнирите и се затвърди като отбор от топ 6 у нас.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров няма вина за пропадането на другия местен тим Верея, който беше частен проект на строителния предприемач Галин Михайлов, син на боса на "Трейс" Николай Михайлов.

Възходът на пловдивския Локомотив, спечелил националната купа, съвпадна с тежките критики към кмета Иван Тотев, който е заклет фен на другия гранд под тепетата-Ботев. Най-вероятно обаче отново почитател на "канарчетата" ще го наследи на поста, защото не се вижда изявен локомотивец сред водещите политически фигури в Пловдив. Спас Гърневски беше последният градоначалник, който не само симпатизираше на местното Юве, но дори за кратко беше негов президент.

Във Варна след скандала за купени играчи шефовете на Черно море натириха половината отбор начело с легендата Георги Илиев, но сега отвориха кесията за попълнения. Кметът Иван Портних може да се похвали, че в края на мандата му възкръсна и другия местен тим Спартак, който се завърна в "Б" група.

Същата радост изпитаха и феновете на плевенския Спартак. Местният кмет Георг Спартански, който беше издигнат от Реформаторския блок, вече получи уверения от футболния съюз за финансиране за обновяване на терена зад градския стадион.

Така Плевен може да хвърли ръкавица на най-спортния град на Северозапада - Монтана, чийто тим за малко не се върна в елита, но пък местните фенове могат да гледат отбори по волейбол и баскетбол, които са сред фаворитите в националните шампионати. Може би и затова кметът Златко Живков финишира своя пети мандат и вече гледа към следващия.

След пропадането в аматьорските групи Бургас отново има професионален клуб след като Нефтохимик се завърна във втора лига. Което означава, че местният управник Димитър Николов отново може да гони рекордни резултати, познати само по времето на Тато.

Най-вероятно още догодина ще гърмят шампанско и в Благоевград, където местният Пирин получи мощен спонсор в лицето на Емирейтс. Така освен с най-много санирани блокове кандидатът за още един мандат Атанас Камбитов от ГЕРБ ще може да се похвали и със завръщането в елита на тима, дал на родния футбол Димитър Бербатов.

Световният пример също сочи, че футболът е важно оръжие в политиката.

Най-славните години на Силвио Берлускони бяха по времето, когато беше собственик на Милан. Руският президент Владимир Путин пък успя да се пребори за домакинство на световно първенство преди да спечели четвърти мандат. Пак по негова воля босът на лондонския Челси Роман Абрамович трябваше да се нагърби и с длъжността губернатор на затънтена Чукотка.

Изобщо Цар Футбол царства и в политиката.

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари