Евгений Кънев: У нас има доказан монопол на петрола

0
Спад на цените има вече няколко месеца, но това не се забелязва на българския пазар
Спад на цените има вече няколко месеца, но това не се забелязва на българския пазар Видео: NOVA

Спад на цените има вече няколко месеца, но това не се забелязва на българския пазар

„У нас има доказан монопол. Няма политическа воля за справяне с него. В момента почти само руски нефт се продава на българския пазар, преработен, естествено в бензин и дизел. От тази гледна точка, всички играчи на пазара, на практика големите международни вериги, се снабдяват от „Лукойл”, търговецът на едро, за да зареждат своите бензиностанции и няма как да не се съобразяват с цената, на която той продава. А преди време, когато имаше възможност за внос от други места, този внос се контролираше всъщност пак от „Лукойл” чрез данъчни складове”. Това коментира макроикономистът Евгений Кънев в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA.

Експертът посочи, че спад в цените на петрола вече има няколко месеца, но това не се забелязва на българския пазар, именно защото има монопол и той определя цените, на които се продава.

„Ако има реално регулатор на място, какъвто би трябвало да е КЗК, тогава ще има контрол на цените, на които може да се продава, ще има формула, по която тези цени се обвързват с международните пазари, със запасите от нефт и т.н. В момента такова нещо няма и съответно единственият вносител на нефтЛукойл” определя цените, по които се продава на пазара и съответно има явно силно политическо лоби, обясни Кънев.

По думите му, цените на дребно по бензиностанциите са съпоставими с тези в Европа, но България има най-ниския акциз в Европа и разликата между средноевропейския акциз и най-ниския акциз всъщност отива като свръхпечалба за „Лукойл”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    darkaveng
    Евгени, кънев, евроджендърче недоклатено! Откъде ще се намери по-евтин петрол? Ма козяшките опорки днес много нефелни! Козяшки лебец днес няма да има, кънев! И, дай боже, скоро и при бай Ставри! Анадънму?
  • 4
    2
    ?!?@?!!?!?
    Изплува още един българофоб/русофоб! Американски представителю, защо не искаш диверсификация на сащническия танкерен газ, който е В ПЪТИ ПО-СКЪП?!
  • 4
    1
    Русенец
    Аве КОПИЛЕ къде няма монопол??? Монопол при храните, тока, водата че за горивата говорим! Ти къде живееш бе бааааастун????
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари