Ето как ни мамят с фалшиви промоции търговските вериги

0
Най-често срещаната схема за заблуда на клиентите е непосредствено, преди да обяви голямо намаление, търговската верига да повиши цената на продукта
Най-често срещаната схема за заблуда на клиентите е непосредствено, преди да обяви голямо намаление, търговската верига да повиши цената на продукта Видео: БНТ

От Комисията за защита на потребителите предупреждават за нови случаи на подвеждащи промоции с хранителни стоки.

От там вече забраниха на търговска верига у нас да заблуждава клиентите, като формира некоректно процента на намаление на стоки при промоции.

Най-често срещаната схема за заблуда на клиентите е непосредствено, преди да обяви голямо намаление, търговската верига да повиши цената на продукта.

Това позволява в периода на промоция, веригата да обяви по-голям, съблазнителен процент на отстъпка.
Друг, често срещан трик, който правят някои от веригите, е да изчисляват процента на намалението не върху последната цена, а на базата на друга, по-висока стойност, на която стоката е била предлагана преди това.

Димитър Маргаритов – председател на КЗП: 

"И в двата случая се анонсира един много висок % намаление, който не е реален. А заради този % потребителят се изкушава и прави покупка, която иначе не би извършил. Тази покупка уврежда икономическите му интереси и го удря по джоба."

Въпросната верига е била глобена с 15 хил. лева за нелоялна търговска практика.

Името на веригата ще стане ясно след 2 седмици, когато изтича срокът, в който тя може да обжалва наложената глоба.

Потребители, които са се опарили, предупреждават и за още нещо – че не винаги продуктите в промоция са с нужното качество.

“Аз съм изгоряла не един път и два пъти заради тези промоционални продукти. Искам да ви кажа, че ни лъжат не само с цените, а понякога и качеството на продуктите не отговаря по никакъв начин на стандарта, който е определен”, споделя потребителка.

Димитър Маргаритов – председател на КЗП

"Съветваме хората, колкото и да са изкушени от различни промоции с високи проценти, да не се доверяват само на една впечатляваща цифра. Могат спокойно преди това да проверят цената на продукта в други търговски обекти."

Сигнали за некоректно поведение от страна на търговците може да подавате на Националния телефон на потребителя – 0700 111 22.

Национален телефон на потребителя – 0700 111 22.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари