Държавите от ЕС се съгласиха да намалят потреблението на газ с 15%

0
Извънредната мярка е предвидена със срок на прилагане една година
Извънредната мярка е предвидена със срок на прилагане една година Снимка: Съвет на ЕС

Извънредната мярка е предвидена със срок на прилагане една година 

Държавите от Европейския съюз днес постигнаха политическо споразумение за доброволно намаляване на потреблението на природен газ с 15%. Регламентът на Съвета също така предвижда възможност за задействане на „предупреждение на Съюза“ относно сигурността на доставките. При въвеждането на този извънреден режим намалението на търсенето на газ ще стане задължително, пише Economic.bg.

Целта на мярката е да се направят икономии преди зимата, за да са готови държавите за пълно спиране на подаването на природен газ от Русия, която непрекъснато използва енергийните доставки като оръжие. В понеделник Москва оряза количествата по „Северен поток“ за Германия до едва 20% от капацитета на тръбата.

"ЕС е единен и солидарен. Днешното решение ясно показа, че държавите членки ще се противопоставят на всеки опит на Русия да раздели ЕС, като използва енергийните доставки като оръжие. Приемането на предложението за рекордно кратко време несъмнено укрепи нашата обща енергийна сигурност. Спестяването на газ сега ще подобри готовността. Зимата ще бъде много по-евтина и по-лесна за гражданите и индустрията на ЕС“, коментира Йозеф Сикела, чешкият министър на индустрията и търговията.

Държавите членки се съгласиха да намалят доброволно потреблението на газ с 15% в периода между 1 август 2022 г. и 31 март 2023 г., като за база се взима средната консумация през последните пет години. Отделните правителства сами ще изберат начина, по който да осъществят тази редукция на подаването към индустрията и домакинствата.

Някои изключения

Съветът одобри някои изключения и възможности за искане на дерогация от задължителната цел за намаление, за да се отразят специфичните ситуации на отделните държави членки и да се гарантира, че мерките за повишаване на сигурността на доставките в ЕС ще са ефективни.

Държавите членки, чиито газови мрежи не са свързани с тези на другите, са освободени от задължителните намаления, тъй като не биха могли да освободят значителни количества газ в полза на други държави членки. Тези, чиито електрически мрежи не са синхронизирани с европейската електроенергийна система и са силно зависими от газ за производство на ток, също са освободени, за да се избегне рискът от криза в доставките на електроенергия.

Някои страни могат да поискат дерогация, за да адаптират задълженията си за намаляване на търсенето, ако имат ограничени междусистемни връзки с други държави членки и могат да докажат, че техните капацитети за износ през междусистемните връзки или през вътрешната им инфраструктура за LNG се използват за пренасочване на газ към други държави членки в най-голяма степен.

Държавите членки могат също така да поискат дерогация, ако са надхвърлили целите си за пълнене на хранилищата за газ, ако са силно зависими от газа като суровина за критични индустрии или ако тяхното потребление се е увеличило с най-малко 8% през последната година в сравнение със средното за последните пет години.

„Предупреждението на Съюза“ ще бъде активирано с решение на Съвета, действащо по предложение на Европейската комисия. ЕК представя предложение за задействане на предупреждението в случай на значителен риск от сериозен недостиг на газ или изключително високо търсене на газ, или ако пет или повече държави членки, които са обявили предупреждение на национално ниво, поискат от Комисията да го направи.

Когато определят националните мерки за намаляване на търсенето, държавите членки ще трябва да дадат приоритет на тези, които не засягат защитени клиенти, като домакинствата, и основни услуги за функционирането на обществото, като критични субекти, здравеопазване и отбрана. Възможните мерки включват намаляване на потреблението на газ в електроенергийния сектор, мерки за насърчаване на смяната на горива в промишлеността, национални кампании за повишаване на осведомеността, целеви задължения за намаляване на отоплението и охлаждането и пазарни мерки, като например търгове между компании.

Държавите членки ще актуализират своите национални планове за извънредни ситуации и редовно ще докладват на Комисията за напредъка на своите планове.

Наредбата е изключителна и извънредна мярка, предвидена за ограничено време. Ще се прилага за една година и Комисията ще извърши преглед, за да обмисли удължаването ѝ в контекста на общата ситуация с доставките на газ в ЕС до май 2023 г.

Договореният днес текст ще бъде официално приет чрез писмена процедура. Тя ще бъде стартирана и приключена в следващите дни, след технически редакции на текста.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари